Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku apnesinin yalnızca uyku kalitesini değil, alzaymır ve diğer demans türlerinin gelişimini hızlandırabileceğini belirtti.
UYKU APNESİ VE NÖROLOJİK RİSKLER
Dünya genelinde yaklaşık 936 milyon kişinin bu rahatsızlıkla mücadele ettiğine dikkati çeken İliaz, tedavi edilmediğinde ciddi nörolojik hastalıkların gelişme riskinin arttığını ifade etti.
BEYİN SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİLER
Uyku apnesi sırasında solunum durmasının beynin yeterli oksijen almasını engellediğini belirten İliaz, "Bu durum, hipokampusun büyümesine ve beyaz madde kaybına yol açarak alzaymır gibi hastalıkların gelişimini hızlandırabiliyor" dedi.
DİĞER SAĞLIK PROBLEMLERİNE YOL AÇABİLİR
Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku apnesinin nörolojik hastalıklarla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda yüksek tansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara da neden olabileceğini vurguladı. Tedaviyle uyku kalitesinin iyileştirilmesinin yanı sıra demans gibi ilerleyici hastalıkların önlenebileceğinin altını çizdi.
EN YAYGIN BELİRTİLER
Horlama, gece nefes durması, gündüz aşırı uyku hali ve sabah yorgun uyanma gibi belirtilerin uyku apnesinin göstergeleri olduğunu söyleyen İliaz, bu durumların iş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Uyku apnesinden şüphelenen bireylerin bir uzmandan yardım alarak test yaptırması gerektiğini ifade eden İliaz, "Uyku Bozuklukları Merkezi'nde kişiye özel tedavi planları oluşturuluyor. Erken tanı ve tedavi, hayati risk taşıyan birçok hastalığı önleyebilir" dedi.