İSRAİL, SURİYE’DE AZINLIKLARI KORUMA BAHANESİYLE MÜDAHALE ARAYIŞINDA
Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin çöküş sürecine girmesiyle birlikte, İsrail yönetimi bu ülkedeki gelişmelere müdahale arayışlarını sürdürüyor. Azınlıkları koruma gerekçesiyle Suriye’ye yönelik iddialarını artıran İsrail, bu durumu uluslararası bir sorumluluk olarak göstermeye çalışıyor.
İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMALAR
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, İsrailli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Suriye’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürtlere yönelik tehditlerde bulunduğunu iddia eden Saar, “Suriye’deki azınlıkları korumak uluslararası toplumun görevidir.” dedi.
“AZINLIKLAR TEHDİT ALTINDA” İDDİASI
Saar, Suriye’de Alevilerle yaşanan çatışmalar, Hristiyanlara yönelik tacizler ve Kürtlerin özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik tehditlerin sürdüğünü ileri sürdü. Bu durumu, İsrail’in bölgedeki müdahalelerini meşrulaştırma çabası olarak yorumlayan analistler, Saar’ın açıklamalarını dikkatle takip ediyor.
İSRAİL'İN SURİYE’DEKİ SALDIRILARI VE İŞGAL GİRİŞİMLERİ
27 Kasım’da Suriye’de çatışmaların şiddetlenmesi ve 8 Aralık’ta Baas rejiminin çöküş sürecinin hızlanmasıyla birlikte, İsrail’in saldırıları yoğunlaştı. İsrail ordusu, Suriye rejiminden kalan askeri altyapıyı hedef alarak imha operasyonlarına başladı.
GOLAN TEPELERİ'NDE İŞGAL GENİŞLETİLİYOR
İsrail, işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri çevresindeki tampon bölgeye ilerleyerek, işgalini başkent Şam’a 25 kilometre mesafeye kadar genişletti. Golan Tepeleri, 1967’den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor.
KUVVETLERİN ÇEKİLMESİ ANLAŞMASI
1974 yılında İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması, tarafların tampon bölgede askeri varlık göstermemesini öngörüyordu. Ancak İsrail’in bu bölgedeki hareketleri, anlaşmayı ihlal ettiği yönündeki eleştirileri artırıyor.