KONSOLOSLUK İŞLEMLERİ ASKIYA ALINDI
Suriye’nin Beyrut Büyükelçiliği, konsolosluk işlemlerini ikinci bir duyuruya kadar askıya aldığını açıkladı. Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti’nin Beyrut Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığının talimatıyla konsolosluk çalışmalarının durdurulduğunu duyurur.” ifadelerine yer verildi. Ancak bu kararın gerekçesine ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.
ESED AİLESİ İLE BAĞLANTILI SAHTECİLİK ŞÜPHESİ
Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla Associated Press’e konuşan Lübnanlı güvenlik kaynakları, konsolosluk işlemlerinin askıya alınmasının sebebinin Beşşar Esed’in bir kuzeninin eşi ve kızına sahte pasaport verildiği şüphesi olduğunu söyledi. Lübnan basınında yer alan haberlere göre, Esed’in amcası Rıfat Esed’in oğlu Dureyd Esed’in eşi Huzeym ve kızı Şems, pasaportlarının süresi dolduğu için Lübnan’a yasa dışı yollarla girdi ve Mısır’a geçiş yapabilmek için büyükelçilikte pasaport sahteciliği yaptırdı.
SAHTECİLİK SUÇLAMASI VE GÖZALTI
Lübnanlı yetkililer, Huzeym ve Şems Esed’in sahtecilik suçlamasıyla 27 Aralık’ta Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’nda gözaltına alındığını duyurdu. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Beyrut Büyükelçiliği’nde Esed ailesine ya da başka kişilere yasa dışı şekilde pasaport düzenlenip düzenlenmediğini belirlemek için soruşturma başlattı.
YASA DIŞI GİRİŞ YAPAN 70 KİŞİ İADE EDİLDİ
Lübnanlı yetkililer, yasa dışı yollarla ülkeye giriş yapanların Suriye’ye geri gönderileceğini açıkladı. Bu kapsamda, Esed rejimine bağlı aralarında subayların da bulunduğu 70 kişi dün Suriye’ye iade edildi.
RIFAT ESED VE SUÇLAMA GEÇMİŞİ
Beşşar Esed’in amcası Rıfat Esed, 1982’deki Hama Katliamı’nda görev alan birliklerin komutanı olarak biliniyor. Rıfat Esed, Suriye devlet fonlarını yasa dışı kullanma suçlamasıyla Fransa’da 2021 yılında 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 24 Aralık’ta Lübnan’dan Dubai’ye özel bir jetle ayrılan Rıfat Esed’in, Beşşar Esed’in af kararı sonrası 2021’de Şam’a döndüğü belirtilmişti.
HAMA’DA 27 GÜN SÜREN KATLİAM
2 Şubat 1982’de dönemin Suriye lideri Hafız Esed’in kardeşi Rıfat Esed komutanlığındaki özel kuvvetler, Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın rejime karşı başlattığı ayaklanmayı bastırmak için Hama ilini kuşattı. Kuşatma sırasında önce havadan bombardıman yapıldı, ardından topçu atışları ve toplu idamlarla devam eden saldırılarda, 27 gün içinde on binlerce kişi hayatını kaybetti.
EN AZ 30 BİN SİVİL ÖLDÜ, 17 BİN KİŞİ KAYIP
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından hazırlanan rapora göre, 2-28 Şubat 1982 tarihleri arasında gerçekleştirilen Hama Katliamı’nda en az 30 bin sivil yaşamını yitirdi. Ayrıca alıkonulan en az 17 bin kişiden bir daha haber alınamadı. Yakınlarının izine ulaşamayan aileler, bu kişilerin Humus’taki Tedmur (Palmira) Hapishanesi’ne götürüldükten sonra infaz edildiğine inanıyor.
SEMTLER YERLE BİR EDİLDİ
SNHR raporunda, rejim güçlerinin havadan ve karadan düzenlediği yoğun saldırılar sırasında El-Asida, Es Sehhane, El-Kilayniyye, Ez Zenbak, El-Hayriyya ve El Başuriyye gibi Hama’nın önemli semtlerinin hedef alındığı belirtildi. Bu saldırılar sonucunda şehir merkezinin yaklaşık üçte biri tamamen tahrip oldu.
CAMİLER, KİLİSELER VE TARİHİ ESERLER DE YOK EDİLDİ
Katliam sırasında yalnızca insanlar değil, Hama’nın tarihi dokusu da büyük zarar gördü. Toplamda 88 cami, 3 kilise ve çok sayıda tarihi eser saldırılar sonucu yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi. Katliamın ardından Hama, yıllarca süren travmalar ve yıkımların izlerini taşımaya devam etti.