Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında "ayaklanma" ve "görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla Seul Batı Bölge Mahkemesi'ne tutuklama talebiyle sevk edildi. Bu gelişme, Güney Kore tarihinde görevdeki bir devlet başkanı için yapılan ilk tutuklama talebi olarak kayıtlara geçti.
YÜRÜTÜLEN SORUŞTURMA
Yonhap Haber Ajansı'na göre, Yoon hakkında Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), Emniyet Genel Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığı tarafından ortak bir soruşturma yürütülüyor. Yetkililer, Yoon'un üç kez ifadeye çağrıldığını ancak bu çağrılara yanıt vermemesi nedeniyle tutuklama talep edildiğini bildirdi. Yoon'un avukatı Yun Gap-geun ise, CIO'nun "ayaklanma" suçlamasıyla soruşturma yürütme yetkisinin bulunmadığını belirterek, bu talebe karşı yasal adımlar atacaklarını ifade etti.
SIKIYÖNETİM İLANI VE SONRASI GELİŞMELER
3 Aralık'ta Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, "muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlere karıştığını" öne sürerek sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak bu karar, parlamentoda yapılan oylama sonucu iptal edilmiş ve Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanarak geri çekilmişti. Ulusal Meclis, 14 Aralık'ta yapılan oylamada Yoon'un azlini kabul etmiş ve Anayasa Mahkemesi'nin kararı beklenene kadar Yoon geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı. Devlet başkanlığı görevine vekaleten Başbakan Han Duck-soo atanmış, ancak Han için de 27 Aralık'ta yapılan oylamada azil kararı verilmişti. Şu an devlet başkanlığına vekalet eden isim, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok.
TARİHİ BİR DURUM
Bu süreç, Güney Kore siyasetinde büyük bir krizi ve yönetim boşluğunu beraberinde getirirken, görevdeki bir devlet başkanı hakkında tutuklama talebinde bulunulması ülke tarihinde bir ilk olarak dikkat çekiyor. Anayasa Mahkemesi'nin Yoon hakkındaki kararı ve sürecin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.