Güney Kore'de meydana gelen ve 179 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Kazanın ardından Jeju Air'e yönelik ihmaller ve güvenlik sorunları iddiaları gündeme geldi.
TUR UÇUŞLARINDA YOĞUN MESAİ
Yetkililer, Jeju Air'e ait kazaya karışan Boeing B737-800 tipi uçağın, son 48 saat içinde 13 kez uçuş yaptığını açıkladı. Bu uçuşların çoğunun çeşitli seyahat acenteleri aracılığıyla düzenlenen "daha uygun fiyatlı" tur seferleri kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi. Uçağın bu yoğun operasyonları sırasında Çin, Tayland, Malezya, Japonya ve Tayvan'a uçtuğu kaydedildi.
YOĞUN KULLANIM RİSKİ ARTIRIYOR
Jeju Air, Güney Kore'deki diğer hava yolu şirketlerine kıyasla yoğun kullanım oranıyla dikkat çekiyor. Firmanın uçak başına aylık ortalama 418 saat uçuş yaptığı ve bu durumun bakım süreçlerini zorlaştırdığı belirtiliyor.
Kazanın ardından, uçağın teknik durumu ve bakım süreçleri sorgulanmaya başlandı.
KAZADAN ÖNCE BAŞKA BİR TEHLİKE ATLATILDI
Kazadan sadece saatler önce, Jeju Air'e ait aynı model başka bir uçakta sorun yaşandığı bildirildi. Gimpo Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan uçak, iniş takımında tespit edilen arıza nedeniyle kalkıştan kısa süre sonra geri döndü.
161 yolcunun taşındığı uçakta, yolcular sorun hakkında bilgilendirildi. Daha sonra sefer, başka bir uçakla gerçekleştirildi. Ancak 21 yolcu, güvenlik endişesiyle yeni uçağa binmeyi reddetti.
İLK BULGULAR: İNİŞ TAKIMI ARIZASI
Yetkililerin yaptığı ilk açıklamalara göre, kazaya iniş takımlarındaki arıza neden oldu. Uçak, ilk iniş denemesinde iniş takımlarını açamadı. İkinci denemede zorunlu inişe geçen uçak, kontrolden çıkarak kazaya sebebiyet verdi.
Kazanın ardından Jeju Air'in bakım ve operasyon süreçleri mercek altına alındı.
GÜVENLİK SORUNLARI VE İHMAL İDDİALARI
Kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve uzmanlar, Jeju Air'in yoğun uçuş programının ve teknik arızaların yeterince kontrol edilmemesinin kazaya zemin hazırlamış olabileceğini öne sürdü. Firma yetkilisi Song Kyung-hoon, geri dönen uçağın iniş takımlarının işlevsel olduğunu ifade ederken, güvenlik protokollerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Bu trajik kazanın ardından Güney Kore'deki hava yolu güvenliği standartlarının sıkılaştırılması ve uçak bakım süreçlerinin daha detaylı incelenmesi bekleniyor. Kazanın nedenine ilişkin soruşturma ise devam ediyor.