Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında, 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanıyla bağlantılı olarak yürütülen soruşturma kapsamında tutuklama emri çıkarıldı.
MAHKEMEDEN TARİHİ KARAR
Yonhap'ın haberine göre, Seul Batı Bölge Mahkemesi, Yoon Suk Yeol hakkında "ayaklanma" ve "görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla tutuklama talebini kabul etti. Mahkeme, ayrıca devlet başkanlığı konutunda arama yapılmasına da onay verdi. Soruşturmayı yürüten yetkililer, Devlet Başkanı'nı ifadeye çağırmalarına rağmen yanıt alamadıklarını belirterek mahkemeden tutuklama talebinde bulunmuştu. Yoon'un avukatı Yun Gap-geun, yürütülen soruşturmanın hukuki yetkiyi aştığını savunarak, bu karara karşı yasal adımlar atacaklarını açıkladı. Bu durum, Güney Kore tarihinde görevdeki bir devlet başkanı için tutuklama emri çıkarılan ilk olay olarak kayıtlara geçti.
SIKIYÖNETİMİN ARDINDAN GELİŞEN KRİZ
Yoon Suk Yeol, 3 Aralık’ta muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlere karışmakla" suçlayarak sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak parlamentonun sıkıyönetim kararını kaldırması ve kabine onayının ardından karar geri alınmıştı. Muhalefet, Yoon’un sıkıyönetim ilanını anayasaya aykırı bulmuş ve devlet başkanının azli için girişimlerde bulunmuştu. İlk azil önergesi başarısız olurken, ikinci önerge 14 Aralık'ta kabul edilmişti. Bunun sonucunda Yoon görevden geçici olarak uzaklaştırılmış, yerine Başbakan Han Duck-soo vekalet etmişti. Daha sonra Başbakan Han için de azil kararı verilmiş ve devlet başkanlığı vekaletini Maliye Bakanı Choi Sang-mok üstlenmişti.
SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK?
Tutuklama emri kapsamında, soruşturmacıların emirleri uygulamak için bir hafta süresi bulunuyor. Yoon Suk Yeol’un siyasi geleceği, yürütülen soruşturma ve Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karara bağlı olarak şekillenecek.