AB YARDIMLARINA ENGEL ÇAĞRISI
Yunanistan ve GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), Türkiye ve Suriye arasında bir deniz yetki alanı anlaşması imzalanması halinde AB'nin (Avrupa Birliği) Türkiye’ye taahhüt ettiği 1 milyar euroluk sığınmacı desteğini veto etmeye hazırlanıyor. İki tarafın, AB’nin (Avrupa Birliği) Türkiye’ye yönelik mali desteklerini bloke etme konusunda ortak bir pozisyon aldığı ileri sürüldü.
DİPLOMATİK İDDİALAR VE ULUSLARARASI TUTUM
Parapolitika gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Ankara ile Şam arasında böyle bir anlaşma yapılması durumunda uluslararası toplumun Suriye’ye yönelik olumsuz bir tutum sergileyeceği ifade edildi. Ayrıca, HTŞ'nin (Heyet Tahrir Şam) terör örgütleri listesinden çıkarılmaması için girişimlerde bulunulacağı iddia edildi.
ANKARA'NIN SURİYE POLİTİKASI
Haberde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) Başkanı İbrahim Kalın’ın Suriye ziyaretlerinin, Türkiye’nin bölgedeki etkisini artırma yönündeki kararlılığını yansıttığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakın zamanda Şam’a resmî bir ziyaret gerçekleştirebileceği ifade edildi.
DOĞAL GAZ BORU HATTI PROJESİ
Türkiye’nin Katar’dan başlayarak Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye üzerinden Gaziantep’e, oradan da Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya uzanacak 1500 kilometrelik bir doğal gaz boru hattı projesini hayata geçirme hedefi olduğu aktarıldı.
YUNANİSTAN'IN TUTUMU VE TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye’nin Suriye'deki ve Orta Doğu’daki gelişmelerde önemli bir rol oynadığını belirtti. Türkiye’nin bölgedeki coğrafi konumu nedeniyle kilit bir aktör olduğunu vurgulayan Yerapetritis, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yaklaşık 1,5 yıldır önemli bir yakınlaşma yaşandığını dile getirdi. Yerapetritis, iki ülkenin, halklarının refahı ve barışı için iş birliğini artırmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.