Medipol Acıbadem Bölge Hastanesinden Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Burak Özkan, yanık, travma ve kanser cerrahisi sonrası oluşan açıklıkların kapatılmasında doku transferlerinin önemini vurguladı.
YENİLİKÇİ DOKU TRANSFERİ YÖNTEMLERİ
Özkan, ileri tekniklerle yapılan deri ve doku transferlerinin, yara iyileşme sürecinde kritik rol oynadığını ifade etti.
MİKRO CERRAHİDE BAŞARI ORANLARI YÜKSEK
Mikro cerrahi yöntemlerinin deri ve damarların nakledilmesi gereken karmaşık durumlarda kullanıldığını aktaran Özkan, "Bu yöntemle önce alınacak bölge hazırlanır, ardından doku alınıp damarlarla birleştirilir. Deneyimli ekipler tarafından uygulandığında bu ameliyatların başarı oranı oldukça yüksektir. Özellikle yanık hastaları ve derin yapıların onarımında tercih edilir" ifadelerini kullandı.
İYİLEŞMEK KAÇ GÜN SÜRÜYOR?
Doku transferi sonrası çoğunlukla bir hafta ile on gün arasında iyileşmenin görüldüğünü kaydeden Özkan, "Bu süre sonunda hasta, ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak günlük hayatına dönebiliyor" diye konuştu.
YARA İZLERİNE ÖNLEM VE TEDAVİ ÖNERİLERİ
Her ameliyatın ardından iz kalabileceğine dikkat çeken Özkan, bu durumun yaranın büyüklüğüne ve konumuna göre değiştiğini ifade etti. Özkan, "Görünür bölgelerdeki izler için hastalarımıza özel kremler ve güneşten korunma önlemleri öneriyoruz. Ancak deri bütünlüğü bozulduğunda tamamen izsiz bir iyileşme mümkün olmuyor" dedi.
"EN UYGUN YÖNTEM"
Kemik, damar ya da tendon gibi yapıların açıkta olduğu durumlarda mümkün olan en kısa sürede doku transferi yapmanın öncelikli olduğunu vurgulayan Özkan, "Hastalarımıza yara onarımı için en uygun tedavi yöntemini öneriyoruz" şeklinde konuştu.