2024 yılı, dünyada da Türkiye'de de hayli yoğun geçti. Türkiye, siyasi açıdan oldukça hareketli, ilklerin ve önemli değişimlerin yaşandığı bir seneyi geride bıraktı...
OCAK:
TERÖR SALDIRISI VE UZAY MİSYONU GÜNDEMDEYDİ
Yeni yılın ilk günlerinde, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde üsse sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada 9 asker şehit oldu. Bu üzücü olay, Türkiye'nin terörle mücadelesindeki kararlılığını bir kez daha gündeme taşıdı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak ve Suriye'nin kuzeyine yönelik hava harekatlarında bölücü terör örgütüne ait 29 hedefin imha edildiğini açıkladı. Aynı süre içinde 57 terörist etkisiz hale getirildi. Güvenlik toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin güney sınırları boyunca bir “teröristan” kurulmasına asla izin verilmeyeceğini vurguladı.
Ocak ayında Türkiye, uzay misyonu ile de konuşuldu. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezeravcı ile yaptığı canlı bağlantıda, “Milli Uzay Programı’mız kapsamında gerçekleştirdiğin bu kritik görevle tüm milletimize ilham kaynağı oldun.” dedi.
ŞUBAT:
MADEN FACİASI VE DİPLOMATİK TEMASLAR
Şubat ayında, Erzincan’ın İliç ilçesinde bir altın madenindeki toprak kayması felaketi yaşandı. Yaklaşık 9-10 milyon metreküp toprağın kaydığı olayda 9 işçi toprak altında kaldı. Aylar süren çalışmalar sonucunda işçilerin cansız bedenlerine ulaşılırken, olayla ilgili 13 kişi tutuklandı. Ayrıca, madenin çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Mısır’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile yaptığı görüşmede, Gazze'de akan kanın durması için çağrı yaptı.
EDEBİYAT DÜNYASI YAS TUTTU
Şubat ayında Türk edebiyatının önemli isimlerinden Alev Alatlı, 79 yaşında hayatını kaybetti. Tedavi gördüğü hastanede vefat eden Alatlı, geride edebiyat dünyasında derin izler bıraktı.
MART:
SEÇİMLER VE ÖNEMLİ GÖREV DEĞİŞİMLERİ
Mart ayının sonunda Türkiye, yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti. 34 siyasi partinin katıldığı Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, 61.441.882 kayıtlı seçmen, 207.848 sandıkta oy kullandı. Seçim sonuçlarına göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 14, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) 12, Yeniden Refah Partisi 1 ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi 3 büyükşehir belediye başkanlığı kazandı.
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’nda görev süresi dolan Zühtü Arslan’ın yerine, yapılan seçim sonucunda Kadir Özkaya başkan seçildi. Aynı dönemde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 14. Olağan Büyük Kurultayı gerçekleştirildi. Tek aday olarak seçime giren Devlet Bahçeli, yeniden genel başkan seçildi.
NİSAN:
TELEFERİK KAZASI VE YANGIN FACİASI
Nisan ayının ikinci haftasında, Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki Sarısu-Tünektepe teleferik hattında bir direğin devrilmesi sonucu vagonlardan biri kayalıklara düştü. Olayda 1 kişi yaşamını yitirirken, 7 kişi yaralandı. Havada asılı kalan 174 kişi, 22,5 saat süren kurtarma çalışmalarının ardından tahliye edildi.
Aynı ay, İstanbul Beşiktaş'taki bir eğlence merkezinde çıkan yangın büyük bir faciaya dönüştü. Yangında 29 kişi hayatını kaybetti, olay toplumda derin bir üzüntüye yol açtı.
SANAT VE SİYASETTE KAYIPLAR
Türk sinemasının önemli isimlerinden yönetmen ve yapımcı Türker İnanoğlu, 88 yaşında kaldırıldığı hastanede hayata veda etti.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin olağanüstü seçimli kurultayında aday olmayacağını duyurdu. Kurultayda yapılan oylamada 611 delegenin oyunu alan Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti’nin yeni genel başkanı oldu.
MAYIS:
SİYASETTE YUMUŞAMA VE TASARRUF TEDBİRLERİ
Mayıs ayının ilk haftasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ile bir araya geldi. Görüşme, kamuoyunda siyasette normalleşme adımları olarak yorumlandı. Erdoğan, "Türkiye'de siyasetin yumuşama sürecini başlatalım istiyorum." diyerek, ziyaretin önemine dikkat çekti.
Mayıs ayında Gazze ile ilgili diplomatik temaslarını sürdüren Erdoğan, aynı zamanda kamuda tasarruf ve verimliliği artırmayı hedefleyen "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ni açıkladı. Paket kapsamında araç ve bina alımları ile kiralamalar sınırlandırıldı. Ayrıca Merkezi Hekim Randevu Sisteminde (MHRS) "Onaylı Randevu" dönemi başlatıldı.
Yargıtay Başkanlığı’na, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez seçildi. Kamuoyunda "Kobani Davası" olarak bilinen 108 sanıklı davada Ahmet Türk ve Emine Ayna'ya 10'ar yıl hapis cezası verilirken, Selahattin Demirtaş 42 yıl, Figen Yüksekdağ ise 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
HAZİRAN:
DİPLOMASİ VE YENİ MÜFREDAT TANITIMI
Haziran ayı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filistin ile ilgili barış diplomasisi ile geçti. Erdoğan, İtalya’da düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nde, İsrail’e karşı baskının sürdürülmesi çağrısını yineledi.
Milli Eğitim Bakanlığı, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamında hazırlanan yeni müfredatı tanıttı. Bu müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıflardan başlayarak kademeli olarak uygulanacak.
Haziran ayında Erdoğan, CHP Genel Merkezi’ni ziyaret ederek Özgür Özel ile görüştü. Erdoğan, en son 18 yıl önce Deniz Baykal döneminde CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etmişti. Bu adım, siyasette diyalog sürecinin önemli bir göstergesi olarak değerlendirildi.
TEMMUZ:
ULUSLARARASI DİPLOMASİ VE ÖNEMLİ KAYIPLAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’deki durumla ilgili diplomatik girişimlerini temmuz ayında da sürdürdü. Astana’da gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü 24’üncü Devlet Başkanları Zirvesi’nde ve Washington’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde liderlere, İsrail Başbakanı Netanyahu’ya yönelik baskıların artırılması çağrısında bulundu.
Suriye ile normalleşme sürecine değinen Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile olası bir görüşmenin her an gerçekleşebileceğini belirterek, bu konuda davette bulunabileceklerini söyledi.
Ayın ilk günü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrıldı. Bakanlık görevine Murat Kurum atandı.
Tiyatro dünyası ise beyin kanaması sonucu 10 yıldır komada olan Kenan Işık’ın 29 Temmuz’da 76 yaşında hayatını kaybetmesiyle sarsıldı.
AĞUSTOS:
TAKAS OPERASYONU VE GAZZE MESAJLARI
Türkiye, ağustos ayında geniş kapsamlı bir takas operasyonuna imza attı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yürütülen operasyonda, 7 ülkenin cezaevlerinde bulunan toplam 26 kişi karşılıklı olarak değiştirildi. Bu isimler arasında The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan da yer aldı.
Ağustos ayında Türkiye’ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmede Erdoğan, İsrail’in Gazze’deki sivilleri hedef almaya devam etmesini kınayarak, Batılı ülkelerin bu duruma sessiz kalmasını eleştirdi.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedenine ulaşılması ise kamuoyunda derin bir üzüntü yarattı. Güran cinayeti, ağustos ayı boyunca Türkiye’nin gündemindeki en çarpıcı olaylardan biri oldu.
EYLÜL:
FİLİSTİN ÇAĞRISI VE ACI OLAYLAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap ederek uluslararası toplumu Filistin’i tanımaya çağırdı. Erdoğan, “Filistin’i tanımayan devletleri, tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin devletini bir an önce tanımaya davet ediyorum.” dedi.
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedenine, jandarma ekipleri tarafından Eğertutmaz Deresi’nde ulaşıldı. Taş ve çalılarla kapatılmış bir çuval içinde bulunan Narin Güran’ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada, aralarında anne Yüksel, ağabey Enes ve amca Salim Güran ile cinayeti itiraf eden komşu Nevzat Bahtiyar’ın da bulunduğu 12 kişi tutuklandı.
İsrail’in Batı Şeria’daki bir protestoya müdahalesi sırasında Türk vatandaşı insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eygi’nin ölümüne ilişkin İsrail’in müdahalesini “barbarca” olarak nitelendirerek lanetledi. Eygi’nin cenazesi, Aydın’ın Didim ilçesinde defnedildi.
Ayrıca, Mısır’dan 12 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanlığı düzeyinde Türkiye’ye ilk ziyaret gerçekleşti.
EKİM:
FETÖ ELEBAŞININ ÖLÜMÜ VE TERÖR SALDIRISI
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen, ABD’de 83 yaşında öldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen’in ölümü sonrası yaptığı açıklamada, “Baş hainin ölümüyle şehit ailelerimiz bir nebze olsun teselli bulmuş, Türkiye’ye ihanet edenlerin akıbetinin ne olacağı görülmüştür.” dedi. Erdoğan, FETÖ’ye yönelik mücadelenin kararlılıkla süreceğini belirtti.
Ekim ayında, TUSAŞ’ın Kahramankazan’daki yerleşkesine PKK’lı teröristler tarafından düzenlenen silahlı ve bombalı saldırıda 5 kişi şehit oldu, 22 kişi yaralandı. Saldırı, savunma sanayisine yönelik hain planların bir parçası olarak kınandı.
Diyarbakır’da öldürülen Narin Güran’ın cinayetiyle ilgili iddianame tamamlandı. Anne Yüksel, ağabey Enes, amca Salim Güran ve komşu Nevzat Bahtiyar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, şüphelilerin “belirlenemeyen bir sebeple” cinayeti işledikleri belirtildi.
KASIM:
GAZZE ÇAĞRISI VE YENİ DAVALAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde Gazze’de ateşkes çağrısını yineledi. Erdoğan, "Her ne sebeple olursa olsun bu zulme sessiz kalanları tarih affetmeyecektir." dedi. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni eleştirerek, "BM, 193 ülkenin hakkını değil sadece 5 daimi üyenin çıkarlarını gözeten bir yapıya dönüşmüştür." ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanlığı, 4 Kasım’da yaptığı açıklamada, Mardin, Batman ve Halfeti belediye başkanlarının terör soruşturmaları nedeniyle görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Aynı ay içinde Diyarbakır’da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran’ın davasında tutuklu 4 sanığın yargılanmasına başlandı.
18 Kasım’da kamuoyunda büyük yankı uyandıran "yenidoğan çetesi" davasının ilk duruşması yapıldı. 47 sanığın yargılandığı dava, bebek kaçakçılığı ve yasadışı evlat edinme iddialarıyla dikkat çekti.
ARALIK:
SOMALİ-ETİYOPYA BİLDİRİSİ VE ACI KAYIPLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile Etiyopya Başbakanı Ahmed Ankara’da bir araya geldi. İki lider, Somali-Etiyopya Ankara Bildirisi’ni imzalayarak bölgesel barış için önemli bir adım attı.
Suriye’de 61 yıldır hüküm süren Arap Sosyalist Baas Partisi’nin ve Beşar Esad rejiminin çökmesi üzerine Türkiye’de yaşayan Suriyeliler kutlamalar düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye’nin geleceğini Suriye halkı belirleyecek." açıklamasında bulundu.
HELİKOPTER VE FABRİKA KAZALARI
9 Aralık’ta Isparta’da eğitim uçuşu sırasında bir helikopter düştü. Kazada Isparta Kara Havacılık Okul Komutanı Tuğgeneral İsa Baydilli’nin de aralarında bulunduğu 6 asker şehit oldu. Aynı ay içinde Muğla’da bir ambulans helikopterin hastane binasına çarpması sonucu 2 pilot, 1 hekim ve 1 sağlık personeli hayatını kaybetti.
24 Aralık’ta Balıkesir’in Karesi ilçesinde bir mühimmat fabrikasında patlama meydana geldi. Olayda 11 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.
ASGARİ ÜCRET VE ÇIĞ FELAKETİ
2025 yılı için asgari ücret net 22.104 lira olarak belirlendi. Erzurum Palandöken’de antrenman yapan sporcuların üzerine çığ düşmesi sonucu genç milli judocu Emre Yazgan yaşamını yitirdi.