Güney Afrika'da yamyamlık iddiası...

Güney Afrika'da altın madeninde mahsur kalan kaçak madenciler arasında ''yamyamlık'' yapıldığı iddiası geldi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
03 Ocak 2025 07:10
GÜNCELLEME
03 Ocak 2025 07:10
Güney Afrika'da yamyamlık iddiası...
AA
Kaynak AA

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Kuzey Batı eyaletinde terk edilmiş Stillfontein altın madeninde, Kasım ayından bu yana yer altında mahsur kalan ve açlıkla mücadele eden kaçak madencilerin arasında yamyamlık yapıldığı iddia edildi. İddialar, insan hakları örgütleri tarafından ülkenin yargı organlarına taşındı.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNDEN YARDIM ÇAĞRISI

Madencilikten Etkilenen Toplulukların Eylem Birliği (MACUA), mahsur kalan madencilerin açlık nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarının cesetlerini yediği iddialarını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Örgüt, Güney Afrika hükümetinin, mahsur kalan madencilerin kurtarılması için adım atmamasını yasalara aykırı olarak nitelendirdi ve mahkemeden duruma müdahale etmesini talep etti. Başvuruda, yüzlerce madencinin ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulanırken, yer altında çok sayıda cesedin bulunduğu iddia edildi. Daha önce Pretoria Yüksek Mahkemesi'ne yapılan ve madencilere gıda yardımı sağlanmasını talep eden başvuru ise reddedilmişti.

POLİS: İDDİALAR MEKTUPLARA DAYANIYOR

Kuzey Batı Eyaleti Polisi Sözcüsü Adele Myburgh, "yamyamlık" iddialarının madencilerin yer altından gönderdikleri mektuplara dayandığını belirtti. Ancak şu ana kadar fiziksel bir kanıt bulunmadığını ifade eden Myburgh, "Bu iddialar ne doğrulanabilir ne de reddedilebilir." dedi.

HÜKÜMET İDDİALARI REDDEDİYOR

Güney Afrika Ulusal Ortak Operasyon ve İstihbarat Kuruluşu (NatJoints), yaptığı açıklamada, madencilerin kendi imkanlarıyla madenden çıkabileceğini ancak polis tarafından tutuklanmamak için yer altında kalmaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, elde edilen kanıtların madencilerin yiyecek sıkıntısı çekmediğini gösterdiği ifade edildi. Hükümetin, kaçak madencilikle mücadelede kararlı olduğu vurgulanırken, insanları bu faaliyetlere yönlendiren sosyoekonomik faktörlerin ele alındığı açıklandı.

KAÇAK MADENCİLİK

Güney Afrika'da terk edilmiş veya faal madenlerde altın, elmas ve krom gibi değerli madenleri yasa dışı yollarla çıkarmaya çalışan madenciler, halk arasında "zama zama" olarak biliniyor. Ülkede yaklaşık 10 bin ila 30 bin kişinin kaçak madencilik faaliyetlerine karıştığı düşünülüyor. Kaçak altın madenciliğinin ülke ekonomisine maliyetinin yılda yaklaşık 3,8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

SON GELİŞMELER

Şimdiye kadar 1500'e yakın madencinin yer altından çıkarak polise teslim olduğu belirtildi. Ancak yer altında hâlâ yüzlerce madencinin bulunduğu ve teslim olmamak için direndiği düşünülüyor. Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Khumbudzo Ntshavheni'nin, madencilerin gerekirse "dumanla dışarı çıkarılacağı" açıklaması ise kamuoyunda büyük tepki topladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa