YAPTIRIMLAR GEÇİCİ OLARAK HAFİFLETİLİYOR
ABD yönetimi, Suriye'deki geçiş sürecine destek sağlamak amacıyla insani yardımlar üzerindeki yaptırımları ilk etapta 6 aylığına hafifleteceğini açıkladı. Wall Street Journal’ın (WSJ) üst düzey ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, bu karar, Biden yönetiminin Suriye’ye yönelik insani yardım çabalarına destek olma girişiminin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
HTŞ ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ SÜRECE "TEMKİNLİ" YAKLAŞIM
ABD, halen terör listesinde bulunan Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) geçiş sürecindeki rolüne temkinli yaklaşırken, Suriye'ye yönelik genel yaptırımları yürürlükte tutmayı sürdürecek. Biden yönetimi, sadece insani yardımları kolaylaştırmak için belirli firma ve gruplara "muafiyet" tanıyacak.
SEZAR YASASI YAPTIRIMLARI DEVAM EDİYOR
Yaptırımların hafifletilmesi kararına rağmen, Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası kapsamındaki yaptırımların 2029 yılına kadar uzatıldığı bildirildi. Bu yasa, savaş suçları ve insan hakları ihlallerine karıştığı gerekçesiyle Beşşar Esed ve rejim destekçilerine yönelik mali baskıları artırmayı amaçlıyor.
SEZAR YASASI VE YAPTIRIM KAPSAMI
2019 yılında yürürlüğe giren Sezar Yasası, Suriyeli muhalif fotoğrafçı tarafından belgelenen işkencelere dayanıyor. Yasa kapsamında Beşşar Esed ve ailesi, Suriye'deki devlet yetkilileri, iş insanları ve güvenlik güçleri gibi toplam 39 kişi ve kurum yaptırım listesine alındı. Ayrıca, Esed’in kardeşi Mahir Esed ve oğlu Hafız Esed gibi isimler de bu listeye dahil edildi.
SURİYE’DE İNSANİ YARDIM ÇALIŞMALARI SÜRECEK
ABD Hazine Bakanlığı tarafından verilen yetki belgeleriyle, su, elektrik ve diğer insani yardım malzemelerinin temin edilmesi hedefleniyor. Yetkililer, yaptırımların hafifletilmesiyle insani yardım sürecinin izlenmeye devam edeceğini belirtti.