Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde gerçekleşen 3.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
6.6'LIK DEPREM RİSKİ
Bektaş, “Bu fayın 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli var” dedi. Karadeniz sahilindeki yerleşim alanlarının kuzeyde Karadeniz fayı, güneyde ise Kuzey Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fayları tarafından çevrili olduğunu belirtti.
DEPREM TEHLİKESİ VE YAPISAL ÖNLEMLER
Bektaş, “AFAD’a göre önümüzdeki 50 yıl içinde Karadeniz fayının yüzde 90 olasılıkla 6.6 büyüklüğünde deprem üretmesi bekleniyor. Daha büyük bir deprem olasılığı ise yüzde 10. Bu nedenle yapı stokunun bu tehlikelere uygun yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
HEYELANLAR VE KÜÇÜK DEPREMLERİN ETKİSİ
Karadeniz bölgesindeki depremlerin yalnızca yer sarsıntısına neden olmadığını belirten Bektaş, "Küçük depremler bile heyelanları tetikliyor. Yamaçlarda oluşan bu hareketlenmeler, sadece yağışlardan değil, aynı zamanda depremlerin oluşturduğu çekiçleme etkisinden kaynaklanıyor” dedi.
HER AN HAZIRLIKLI OLUNMALI
Bölgede 2012’den bu yana artan sarsıntılara dikkat çeken Prof. Dr. Bektaş, “Bu depremler faylardaki gerilimi artırıyor. Karadeniz sahili her an büyük bir depreme hazır olmalı” diye konuştu. Bektaş, özellikle sahil kesimlerinin risk altında olduğunu vurguladı.