Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Akgün Oral, sosyal medyada paylaşılan yanıcı içeriklerin çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.
İZMİR'DEKİ FACİAYI HATIRLATTI
İzmir'de 11 yaşındaki bir çocuğun, üzerine kolonya dökerek kendini ateşe verdiği ve hayatını kaybettiği olay, tehlikeli sosyal medya akımlarının ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.
"ALEV YANIKLARI YAYGINLAŞTI"
Oral, son yıllarda çocuklarda görülen yanık vakalarında değişim olduğunu ifade ederek, "Eskiden daha çok haşlanma yanıkları ile karşılaşırken, şimdi sosyal medya etkisiyle alev yanıkları yaygınlaşmaya başladı. Bu durum, ölümcül sonuçlara neden olabiliyor." dedi.
İHMAL VE DİKKATSİZLİK RİSKİ ARTIRIYOR
Yanık vakalarının büyük kısmının dikkatsizlik ve ihmal sonucu gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Oral, "2024 yılında hastanemize başvuran çocuk hastalardan ikisi, tamamen önlenebilir nedenlerle oluşan yanıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Bu vakaların hiçbiri ev kazasından kaynaklanmıyordu." ifadelerini kullandı.
SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI TEHLİKE SAÇIYOR
İzmir Şehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Kliniği'nden Doç. Dr. Gonca Özyurt ise çocuklar ve gençlerde artan sosyal medya bağımlılığına dikkat çekti.
Özyurt, "Çocuklar sanal ortamda gördüklerini gerçek hayatta taklit edebiliyor. Sosyal medya bağımlılığı, sanal ile gerçekliğin karıştırılmasına yol açıyor." diye konuştu.
AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Uzmanlar, çocukların sosyal medya kullanımını kontrol altına almanın önemine vurgu yapıyor. Çocukların sanal dünyadan olumsuz etkilenmesini önlemek için ebeveynlerin daha bilinçli ve dikkatli davranması gerektiği belirtiliyor.