Kozmik öğle vaktine ait 44 keşif!

James Webb teleskobuyla "kozmik öğle vaktine" ait yeni yıldızların izini sürerek evrenin yıldız oluşum dönemine ışık tuttu.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
09 Ocak 2025 14:38
GÜNCELLEME
09 Ocak 2025 15:17
Kozmik öğle vaktine ait 44 keşif!
Hakan Öksüz Editör

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Fengwu Sun liderliğindeki araştırmacılar, Dünya'dan 6,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki "Dragon Arc" galaksisinin görüntülerini inceledi.

ARAŞTIRMADA REKOR: 44 YENİ YILDIZ

James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) sağladığı verilerle 44 yeni yıldız tespit edildi. Sun, “Bu keşif, uzaktaki yıldızları bu kadar net bir şekilde gözlemlediğimiz ilk durumdu.” ifadelerini kullandı.

KÜTLE ÇEKİMSEL MERCEKLEME TEKNİĞİYLE TESPİT

Araştırmada, kütle çekimsel mercekleme etkisi kullanıldı. Bu yöntem, büyük kütleli gök cisimlerinin yarattığı çekim alanı sayesinde uzaktaki yıldızların ışıklarının büyütülmesini sağlıyor. James Webb'in hassas kameraları, bu etkiyi kullanarak yıldızların ışığını yüzlerce kat büyütmeyi başardı.

KIRMIZI SÜPER DEVLER BULUNDU

Durham Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mathilde Jauzac, bu yıldızların birçoğunun "kırmızı süper dev" kategorisine girdiğini belirtti.

EVRENİN EN YOĞUN DÖNEMİNE IŞIK TUTUYOR

"Kozmik öğle vakti" olarak adlandırılan dönem, yıldız oluşumlarının zirveye ulaştığı bir zaman dilimini temsil ediyor. Bu keşif, evrenin bu yoğun yıldız oluşum sürecine dair yeni bilgiler sunuyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa