Stilfontein madeninde 109 kaçak madenci öldü

Güney Afrika'da bulunan Stilfontein madeninde 109 kaçak madencinin cesedinin bulunduğu ileri sürüldü.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
10 Ocak 2025 22:07
GÜNCELLEME
10 Ocak 2025 22:08
Stilfontein madeninde 109 kaçak madenci öldü
AA
Kaynak AA

YER ALTINDA HAYATINI KAYBEDEN MADENCİLERİN SAYISI ARTABİLİR

Güney Afrika’nın Kuzey Batı eyaletinde bulunan Stilfontein madeninde, 109 kaçak madenciye ait cesedin bulunduğu öne sürüldü. Güney Afrika Genel Endüstri İşçileri Sendikası (GIWUSA) tarafından yapılan açıklamada, kasım ayından bu yana 1.500’den fazla kaçak madencinin teslim olduğu belirtilirken, yüzlerce madencinin aç ve susuz bir şekilde teslim olmaya direndiği kaydedildi.

Açıklamada, yaşamını yitiren madencilerin sayısının, yer altında mahsur kalanların gönderdiği bir mektuba dayandığı ifade edildi. Ancak yer altında daha fazla madencinin hayatını kaybetmiş olabileceği vurgulanarak, sular altında kalan tünellerde boğulma veya açlıktan kaynaklanan ölümlerin sayısının daha yüksek olabileceği belirtildi.

YER ALTINDAN ÇIKARMA ÇALIŞMALARI TALEP EDİLDİ

GIWUSA, yer altında mahsur kalan madenciler ve cesetlerin çıkarılması için kapsamlı bir çalışma başlatılması çağrısında bulundu. Açıklamada, bu trajedinin boyutlarının, yalnızca mevcut tahminlerle sınırlandırılamayacağına dikkat çekildi.

KAÇAK MADENCİLERİN TESLİM OLMA DİRENCİ SÜRÜYOR

Polisin Stilfontein madeninde kaçak madencilere su ve gıda tedarikini kesmesinin ardından, yüzlerce madenci yer altında mahsur kaldı. Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Khumbudzo Ntshavheni, gerekirse madencilerin duman kullanılarak dışarı çıkarılacağını açıklamış, bu durum kamuoyunda tepki çekmişti.

Resmi verilere göre, 10 Ocak itibarıyla 1.564 madenci polise teslim oldu. Bununla birlikte, 9 kaçak madencinin cesedi çıkarıldı. Ancak Stilfontein madeninde halen teslim olmaya direnen yüzlerce madencinin bulunduğu tahmin ediliyor.

KAÇAK MADENCİLİK VE EKONOMİK ETKİLERİ

Güney Afrika’da terk edilmiş madenlerde yasa dışı madencilik faaliyetleri yürüten kişiler halk arasında "zama zama" olarak adlandırılıyor. Bu kişiler genellikle elmas, altın ve platin gibi değerli madenleri aramak için tehlikeli madenlere giriyor.

Ülkede yaklaşık 10 bin ila 30 bin kişinin kaçak madencilik faaliyetlerine karıştığı düşünülüyor. Sadece yasa dışı altın madenciliğinin Güney Afrika ekonomisine yıllık maliyetinin 3,8 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Madencilikten Etkilenen Toplulukların Eylem Birliği (MACUA), Stilfontein’de mahsur kalan madencilerin açlıktan ölen arkadaşlarının cesetlerini yediği iddialarıyla Anayasa Mahkemesine başvurdu. Ancak hükümet yetkilileri bu iddiaları doğrulamazken, kaçak madencilerin gecikmeli teslim olmalarının tutuklanmaktan kaçınma taktiği olduğunu belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa