Yenidoğan Çetesi, bu savcıyı da beğenmedi!

İkinci duruşması yapılan "Yenidoğan çetesi" davasında sanık avukatları “tarafsızlığını yitirdiği” iddiasıyla “reddihâkim” talebinde bulundu. Çete üyelerinin avukatları, soruşturma savcısı Yavuz Engin'in duruşma savcısı Kadir Kocakaya ile fotoğraf çektirdiğini belirterek, Kocakaya'nın da dosyadan el çektirilmesini istedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
13 Ocak 2025 13:19
GÜNCELLEME
13 Ocak 2025 14:18
Yenidoğan Çetesi, bu savcıyı da beğenmedi!
AA
Kaynak AA

İSTANBUL’DAKİ BEBEK HASTA DAVASINDA İKİNCİ DURUŞMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul’da bebek acil hastalarını, anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yönlendirip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davada ikinci duruşma yapıldı. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliyenin konferans salonunda düzenlenen duruşmaya, aralarında suç örgütü lideri olduğu iddia edilen doktor Fırat Sarı’nın da bulunduğu 26 tutuklu sanık katıldı. Ayrıca, tutuksuz sanıklar, müştekiler ve avukatlar da duruşmada hazır bulundu.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği duruşmada, salon çevresinde polis ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Mahkeme başkanı, dava dosyasına ulaşan yeni evrakları okuduktan sonra, tutuklu sanık İlker Gönen’in avukatı, soruşturma savcısı Yavuz Engin’in sosyal medya hesabında, duruşma savcısı Kadir Kocakaya ile birlikte çekilmiş bir fotoğraf paylaştığını belirterek savcının dosyadan alınmasını talep etti. Başka bir sanık avukatı ise mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirdiğini öne sürerek “reddihakim” talebinde bulundu.

MAHKEME TALEPLERİ DEĞERLENDİRMEYE ALDI

Mahkeme heyeti, yapılan bu talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi. Taleplerin karara bağlanması, davanın seyrini önemli ölçüde etkileyebilir.

DAVANIN ARKA PLANI: 1399 SAYFALIK İDDİANAME

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1.399 sayfalık iddianamede, doktor Fırat Sarı’nın lideri olduğu suç örgütünün, sevk ve idare görevini doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in yürüttüğü ifade ediliyor.

YENİDOĞAN ÜNİTELERİNİN DOLULUĞUNU SAĞLAMA PLANLARI

İddianamede, örgütün esas amacının, işlettiği yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu sağlamak için 112 sevk sistemini devre dışı bırakmak olduğu belirtiliyor. Bebek hastaların durumlarının olduğundan daha ağır gösterildiği ve gereğinden uzun süre yatırılarak SGK’dan yüksek ücret tahsil edildiği kaydediliyor. Ayrıca, bazı hasta yakınlarından da fazla para alındığı iddia ediliyor.

HASTA SEVKLERİNDE KAR ODAKLI YAKLAŞIM

Sanıkların, bebek hastaların sağlık durumunu iyileştirmek yerine, örgüt adına daha kârlı görülen hastanelere sevk ettiği öne sürülüyor. Bu yöntemle elde edilen kazancın, örgüt üyesi sağlık çalışanları arasında paylaşıldığı ifade ediliyor.

LİDERLER İÇİN AĞIR HAPİS CEZALARI TALEP EDİLDİ

İddianamede, organize suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca "resmi belgede sahtecilik" suçundan 11 kez uygulanmak üzere her iki sanık için toplamda 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası isteniyor.

ORGANİZE SUÇTAN YÜZLERCE YIL CEZA İSTEMİ

Sanık Gıyasettin Mert Özdemir’in de benzer suçlamalarla 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor. İddianamede, 8’i kadın olmak üzere toplam 44 sanığın çeşitli suçlardan yargılanması için hapis cezaları öngörülüyor. Sanıkların, hastanelerde tedavi gören bebeklerin durumlarını kasten kötüye kullanarak maddi menfaat sağladıkları iddia ediliyor.

SORUMLU HASTANELER İÇİN KAPATMA TALEBİ

İddianamede, dolandırıcılık yoluyla elde edilen kazançlardan sorumlu tutulan hastane ve şirketlere de tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri uygulanması talep ediliyor. Söz konusu kurumların kapatılması ve mal varlıklarına el konulması isteniyor. Bu kapsamda İstanbul’da 9, Tekirdağ Çorlu’da ise 1 hastanenin ruhsatı iptal edilerek, tedavi gören bebekler ve hastalar kamu hastanelerine sevk edilmişti.

SORUŞTURMAYI YÜRÜTEN SAVCI TEHDİT EDİLDİ

Soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’in makamında ölümle tehdit edildiği ve bu tehdidi gerçekleştiren kişilerin tutuklandığı belirtildi. Bu durum, davanın ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

TUTUKSUZ SANIKLARDAN DÖRT KİŞİ TUTUKLANDI

Mahkeme heyetinin ilk duruşmada verdiği karar doğrultusunda, TRG Hospitalist Hastanesi doktorlarından Mehmet Gürül, hastanenin idari müdürü Murat Mantuş, doktor Şeyhmus Çelik ve Esenler Güney Hastanesi’nin mesul müdürü Ali Dirik tutuklandı. Firari durumda bulunan Birinci International Hastanesi’nin sahibi Ali Aksu ile hemşireler Serenay Şenkalaycı ve Ceren Hatice Kırım’ın yakalanması için çalışmalar ise sürüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa