ASKİ, Tatlar Arıtma Tesisi’ni “ileri biyolojik arıtma tesisi” yapacak

ASKİ, “Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi” ünvanına sahip olan ve Ankara’nın atık suyunu arıtan Tatlar’ı (Ankara Merkezi Atık Su Arıtma Tesisi) “ileri biyolojik arıtma tesisi” yapacak.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
14 Ocak 2025 17:03
GÜNCELLEME
14 Ocak 2025 17:13
ASKİ, Tatlar Arıtma Tesisi’ni “ileri biyolojik arıtma tesisi” yapacak
BY
Barış Yılmaz Muhabir

TATLAR TESİSİ İLERİ BİYOLOJİK ARITMA MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR

ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkent Ankara’nın atık suyunu arıtan Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi’ni modernize etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi olan Tatlar, mevcut yetersizlikleri nedeniyle “Tesisin Kapasite Artışı ve İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisine Dönüştürülmesi Projesi” kapsamında yenileniyor.

FİNANSMAN DESTEĞİ İÇİN ULUSLARARASI ANLAŞMALAR SAĞLANDI

Haziran 2020’de başlatılan projede, büyük bir yatırım ihtiyacı nedeniyle finansman desteği için uluslararası görüşmeler yapıldı. Fransız Kalkınma Ajansı ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile yapılan anlaşmalar sayesinde finansal destek sağlandı.

İNŞAAT ÇALIŞMALARI 2025’TE BAŞLAYACAK

Proje için müşavir ihalesine yönelik ön yeterlilik ilanı geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Projenin inşaat sürecinin 2025 yılı sonunda başlatılması ve yaklaşık 3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Yeni tesis, modern teknolojilerle donatılarak Ankara’nın atık su sorununa çözüm sunacak.

GÜNLÜK ATIK SU DEBİSİ TESİS KAPASİTESİNİN %25 ÜZERİNDE

Günde 765.000 metreküp kapasiteyle karbon giderimi yapan Tatlar Tesisi, 2002 yılındaki ihtiyaçlara göre projelendirilmişti. Ancak tesis, yılda 250 milyon metreküp atık suyu arıtmasına rağmen günümüzde artan ihtiyacı karşılamakta zorlanıyor. Gelen atık su debisi, mevcut kapasitenin %25 üzerinde bulunuyor.

ALICI ORTAM HASSAS ALAN SINIFINDA YER ALIYOR

Tatlar Tesisi’nde arıtılan atık su, önce Ankara Çayı’na, ardından Sakarya Nehri üzerinden Sarıyar Barajı rezervuarına ulaşıyor. Alıcı ortamın içme suyu kaynaklarını beslemesi nedeniyle, “hassas alan” sınıfında yer alıyor. Kentsel Atık Su Arıtma Yönetmeliği uyarınca, azot ve fosfor gideriminin yapılabilmesi için tesisin yenilenmesi zorunlu hale geldi.

TESİSİN TEMELLERİ 1993’TE ATILDI

Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi’nin yapımına, 1993 yılında dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın öncülüğünde başlandı. 1997’de faaliyete geçen tesis, kapasite yetersizliği nedeniyle Ankara’nın artan atık su ihtiyacını karşılamakta zorlanmaya başladı. 2010 yılında kapasite artışı planlandı ancak iyileştirme çalışmaları hayata geçirilemedi.

BAŞKAN MANSUR YAVAŞ’IN PROJEYE ÖNCELİK VERMESİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 2019 Yerel Seçimleri sırasında Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi’nin modernizasyon ve kapasite artırımı projesinin aciliyetine dikkat çekti. Seçimi kazandıktan sonra, Haziran 2020’de projeyi başlattı. Ancak, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 2023 Yatırım Programı’na alınan proje, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde defalarca engellendi.

PROJE 2024’TE ONAYLANDI

Proje, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri sonrasında Belediye Meclisi’ndeki üye dağılımının değişmesiyle, Nisan 2024’te oy çokluğu ile onaylanarak hayata geçirildi. Bu gelişme, tesisin modernizasyon çalışmalarına hız kazandırdı.

YAVAŞ’TAN “30 MİLYON İNSANIN SAĞLIĞI” VURGUSU

Projenin yıllarca geciktirilmesine sert tepki gösteren Başkan Mansur Yavaş, tesisin kapasite yetersizliği nedeniyle Ankara Çayı’na arıtılmamış suyun karıştığını ifade etti. Yavaş, “Ankara Çayı’ndan sulama yapılan Sincan, Yenikent ve Polatlı’da yetişen sebzeler, Ankara ve çevre illerde tüketiliyor. Bu, sadece Ankara halkını değil, 30 milyon insanın sağlığını etkiliyor.” dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa