ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın Savunma Bakanı adayı Pete Hegseth, Kuzey Kore’yi “nükleer güç” olarak nitelendirdi. Bu açıklama, ABD'nin Kuzey Kore'yi resmen nükleer bir devlet olarak tanımamasından ötürü tartışma yaratabilir.
KUZEY KORE: KÜRESEL İSTİKRARA TEHDİT
Hegseth, Senato Silahlı Hizmetler Komitesine sunduğu yazılı açıklamada, Kuzey Kore’nin nükleer kapasitesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Kuzey Kore'nin nükleer güç statüsü, nükleer başlık taşıyabilen füzelerin menzilini artırmaya yoğunlaşması ve gelişen siber kapasiteleri, Kore Yarımadası, Hint-Pasifik bölgesi ve küresel istikrar için bir tehdit oluşturuyor."
Hegseth, bu tehditlerin, Kuzey Kore'nin ABD birliklerinin konuşlandığı müttefik ülkelere olan coğrafi yakınlığı sebebiyle daha da endişe verici hale geldiğini belirtti.
MÜTTEFİKLERLE DAHA FAZLA "YÜK PAYLAŞIMI" ÇAĞRISI
Hegseth, ABD'nin Pasifik bölgesindeki müttefikleriyle daha sağlıklı ortaklıklar geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, “Japonya ile birlikte çalışabilirliğin artırılması ve ortak savaş kabiliyetlerinin geliştirilmesi, bölgede caydırıcılığı büyük ölçüde güçlendirecek” dedi.
"NÜKLEER GÜÇ" TANIMLAMASI TARTIŞMA YARATABİLİR
Hegseth'in Kuzey Kore’yi "nükleer güç" olarak tanımlaması, ABD'nin Pyongyang yönetimini resmen bu statüde kabul etmediği gerçeği nedeniyle eleştiri alabilir. ABD yetkililerinin, Kuzey Kore’nin yasa dışı nükleer programını meşrulaştırmamak için bu ifadeyi kullanmaktan genellikle kaçındığı biliniyor.
SAVUNMA BAKANLIĞI İÇİN ONAY SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Hegseth’in adaylığı, 14 Cumhuriyetçi ve 13 Demokrat üyeden oluşan Senato Silahlı Hizmetler Komitesinde değerlendirilecek. Komiteden onay alması halinde, adaylığı Senato genel kuruluna taşınacak. Salt çoğunluğu elde etmesi durumunda, Hegseth Savunma Bakanlığı görevine başlayacak.