Harvard Üniversitesi T.H. Chan Halk Sağlığı bölümü, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketenlerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
ARAŞTIRMADAN DETAYLAR
Science Daily'nin aktardığı araştırmada, 134 bin katılımcı ortalama 49 yaşında olup düzenli olarak yedikleri gıdaları listeledi. Katılımcılar, tüketim miktarına göre üç gruba ayrıldı.
FAZLA TÜKETİM RİSKİ YÜZDE 13 ARTIRIYOR
Araştırma sonucuna göre, işlenmiş kırmızı eti fazla tüketenlerin demans riskinin az tüketenlere kıyasla yüzde 13 daha fazla olduğu tespit edildi. Ancak, işlenmemiş kırmızı et tüketimi ile demans riski arasında bir bağlantı bulunmadı.
SAĞLIKLI ALTERNATİFLERLE RİSK AZALABİLİR
Araştırmacılar, bir porsiyon işlenmiş kırmızı et yerine kuruyemiş veya baklagil tüketmenin demans riskini yüzde 19, balık tüketmenin yüzde 28 ve beyaz et tüketmenin yüzde 16 oranında azalttığını vurguladı. Çalışma bulguları "Amerikan Nöroloji Akademisi" dergisinde yayımlandı.