İzmir'deki ölüm sonrası Salmonella uyarısı! Bunlara dikkat edin!

Prof. Dr. Esin Korkut, İzmir'de bir kişinin Salmonella bakterisi nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine önemli uyarılarda bulundu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
18 Ocak 2025 11:07
GÜNCELLEME
18 Ocak 2025 11:19
İzmir'deki ölüm sonrası Salmonella uyarısı! Bunlara dikkat edin!
AA
Kaynak AA

SALMONELLA BAKTERİSİNİN RİSKLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, Salmonella bakterisinin neden olduğu sağlık sorunlarına karşı hijyenin önemini vurguladı. İzmir'in Buca ilçesinde bir kişinin Salmonella nedeniyle hayatını kaybetmesi, gıda güvenliğinin önemini bir kez daha gündeme getirdi.

GIDA HİJYENİ VE SALMONELLA RİSKİ

Açıklamalara göre; özellikle kumpir gibi birçok malzeme ile hazırlanan yiyecekler, Salmonella bakterisinin neden olduğu gıda zehirlenmesi riskini artırıyor.

Prof. Dr. Korkut, bu bakterinin, gıda zehirlenmelerine yol açan en yaygın etkenlerden biri olduğunu belirterek, yetersiz pişirilmiş et ve kümes hayvanları, çiğ yumurta, mayonez ve pastörize edilmemiş süt gibi ürünlerin bulaşma riskini artırdığını ifade etti.

SALMONELLA'NIN ÖZELLİKLERİ VE BELİRTİLERİ

Prof. Dr. Korkut, Salmonella bakterisinin insan ve hayvan bağırsaklarında doğal olarak bulunduğunu ve dışkıyla atılarak temas ettiği gıdalardan insanlara bulaşabildiğini açıkladı.

Enfeksiyonun genellikle karın ağrısı, hafif ishal ve ateşle başladığını ancak bazı durumlarda kanlı ishal ve yüksek ateş gibi ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Prof. Dr. Korkut, bağışıklık sistemi zayıf bireylerde, yaşlılarda, çocuklarda ve hamilelerde enfeksiyonun daha ağır seyredebildiğini vurguladı. 

KORUNMA YÖNTEMLERİ VE HİJYENİN ÖNEMİ

Hijyenin enfeksiyonu önlemede kritik rol oynadığını belirten Prof. Dr. Korkut, el temizliğine ve gıda hazırlığında kullanılan malzemelerin hijyenine özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Korkut, "yemeklerin iyi pişirilmesini", "süt gibi ürünlerin pastörize edilmesini" ve "gıdaların uygun koşullarda saklanmasını" enfeksiyon riskini azaltan başlıca önlemler olarak sıraladı. Ayrıca, güvenilir kaynaklardan temin edilen gıdaların tercih edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa