Gazze’de yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasıyla gerginlik bir nebze azalırken, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'den Batı Şeria'ya yönelik saldırıların artacağı yönünde açıklama geldi. ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda varılan anlaşma kapsamında bazı İsrailli rehineler serbest bırakıldı.
ATEŞKES ANLAŞMASI HAYATA GEÇTİ
19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşması, taraflar arasında uzun süredir devam eden gerilimde kritik bir dönüm noktası oldu. Anlaşmanın ilk aşamasında İsrailli 33 rehinenin serbest bırakılması planlanırken, Hamas da dün 3 İsrailli kadın esiri Kızılhaç aracılığıyla teslim etti.
İSRAİL, BATI ŞERİA’YA YENİ OPERASYONLAR PLANLIYOR
İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, ordunun Batı Şeria’da operasyonlarını genişleteceğini duyurdu. Halevi, üst düzey askeri yetkililerle yaptığı değerlendirmede, Batı Şeria’da potansiyel saldırı düzenleyecek kişileri yakalamak için “önemli operasyonlar” yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Gazze Şeridi ve Lübnan’a yönelik saldırı planlarının hazırlanması talimatını verdi.
FİLİSTİNLİ ESİRİN EVİNE BASKIN
Hamas’a bağlı Esirler Medya Ofisi, İsrail güçlerinin, esir takası kapsamında serbest bırakılması beklenen Kudüslü bir Filistinlinin evine baskın düzenlediğini açıkladı. Baskın sırasında ses bombaları kullanıldığı ve gazetecilerin bölgeye girişinin engellendiği bildirildi. İsrail güçleriyle Caafira ailesi arasında çatışma çıktığı da ifade edildi.
İSRAİL’DE ATEŞKES TARTIŞMALARI BÜYÜYOR
Gazze’deki ateşkes ve esir takası anlaşması İsrail siyasetinde tartışmaları alevlendirdi. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, anlaşmayı protesto ederek görevinden istifa etti. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise anlaşmaya şartsız destek vermeyeceğini belirterek, Gazze’ye yönelik saldırıların durması halinde hükümeti düşürmekle tehdit etti.
ÜÇ AŞAMALI ANLAŞMA
Katar, İsrail ve Hamas arasında varılan ateşkesin üç aşamadan oluştuğunu duyurdu. İlk 42 günde 33 İsrailli rehinenin serbest bırakılacağı planlanıyor. Ateşkesin ardından taraflar arasında kalıcı bir çözüm sağlanıp sağlanamayacağı ise belirsizliğini koruyor.