İTALYA’DA BÖLGESEL ÖZERKLİK REFERANDUMU TALEBİ REDDEDİLDİ
İtalya’da sağ koalisyon hükümetinin parlamentodan geçirdiği ve bölgesel yönetimlere daha fazla özerklik sağlamayı amaçlayan yasa, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından gündeme alındı. Muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının, bu yasanın yürürlükten kaldırılması için referanduma gidilmesi talebi AYM tarafından reddedildi. Mahkeme, referandumda sorulması önerilen metnin yeterince açık olmadığını ve bu tür düzenlemelerin referandum değil, anayasa revizyonu gerektirdiğini belirtti.
FARKLI GÖRÜŞLER: HÜKÜMET MEMNUN, MUHALEFET KARARLI
Yasayı savunan isimlerden Veneto Bölgesel Yönetim Başkanı Luca Zaia, referandum talebinin reddini olumlu bulurken, "Şimdi her şey devam ediyor," diyerek yasanın uygulanmasının süreceğini vurguladı. Sağ koalisyonun küçük ortağı Forza Italia’nın temsilcisi Maurizio Gasparri de kararı mantıklı bulduklarını ifade etti.
Ana muhalefetteki Demokratik Parti (PD) ve 5 Yıldız Hareketi (M5S) ise yasanın bölgeler arasında eşitsizlik yaratacağı gerekçesiyle karşı çıkmaya devam edeceklerini duyurdu. M5S temsilcileri, AYM’nin önceki görüşlerinde yasayı zaten sınırladığını, bu yüzden uygulanabilirliğinin sorgulanacağını belirtti.
VATANDAŞLIK YASASINDA REFERANDUMA GİDİLİYOR
Öte yandan, AYM, yabancıların vatandaşlık almasını kolaylaştıran yasa değişikliği için referanduma izin verdi. Bu değişiklik, Avrupa Birliği dışından gelenlerin İtalya vatandaşlığı alması için gerekli 10 yıllık kesintisiz ikamet şartının 5 yıla düşürülmesini içeriyor.
REFERANDUM TAKVİMİ BELİRLENİYOR
İtalyan yasalarına göre, AYM’nin onay verdiği konularda referandumun 15 Nisan ile 15 Haziran 2025 tarihleri arasında yapılması gerekiyor. Bu süreçte vatandaşlar, sadece vatandaşlık yasasını değil, çalışma hayatına dair 4 kanun değişikliğini de oylayacak. Muhalefetteki "+Europa" lideri Riccardo Magi, vatandaşlık yasası değişikliği için kampanyaya destek veren 640 bin kişiye teşekkür ederek bu referandumun önemini vurguladı.
Başbakan Giorgia Meloni ise vatandaşlık yasasının değiştirilmesinin gerekli olmadığını belirtse de halk oylamasıyla alınacak karar, hükümetin bu konuda izleyeceği politikayı şekillendirebilir.