TRUMP’IN YAPTIRIMLARI KALDIRMA KARARI TARTIŞMALARI ALEVLEDİ
ABD Başkanı Donald Trump, ikinci başkanlık dönemine Batı Şeria’daki aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yönelik Biden yönetimi tarafından getirilen yaptırımları kaldırarak başladı. Trump’ın bu kararı, İsrail’de aşırı sağcı siyasetçiler tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak bu adım, uluslararası hukukun ihlal edildiğine dair eleştirileri de beraberinde getirdi.
SMOTRICH’TEN DESTEK MESAJI
Dini Siyonizm Partisi lideri ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Trump’ın kararıyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak memnuniyetini dile getirdi. Smotrich, “İsrail Devleti, ulusal güvenliğimizi artırmak, yerleşimi anavatanımızın tüm bölgelerine yaymak ve uluslararası konumumuzu güçlendirmek için ABD ile iş birliğimizi sürdürecek.” dedi. Bu açıklama, Batı Şeria’da Filistinlilere ait topraklara yönelik yeni adımların sinyali olarak yorumlandı.
BEN-GVIR: “UZUN YILLARIN ADALETSİZLİĞİ DÜZELTİLDİ”
Yahudi Gücü Partisi lideri ve eski Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de Trump’ın kararını “tarihi bir adım” olarak nitelendirdi. Ben-Gvir, ABD’nin Hamas’a yönelik politikalarını sertleştirmesi gerektiğini savundu. Kararın, İsrail’in güvenliği için önemli bir adım olduğunu belirtti.
BIDEN’IN KARARNAMESİ KALDIRILDI
Eski ABD Başkanı Joe Biden, 2024 yılı başında, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yaptırım öngören bir kararname imzalamıştı. Bu kararname kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı, bazı aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulamaya başlamıştı. Ancak Trump, bu yaptırımları kaldırarak, İsrail’deki aşırı sağcı hükümetin tepkisini dindirdi.
BATI ŞERİA’DAKİ GASPLAR ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI
İşgal altındaki Batı Şeria’da 451 bin, Doğu Kudüs’te ise yaklaşık 230 bin Yahudi yerleşimci, Filistin topraklarını yasa dışı şekilde gasbediyor. Uluslararası hukuka göre, bu yerleşimler yasa dışı olarak kabul ediliyor. Ancak İsrail hükümeti, bu durumun kendi ulusal güvenlik politikaları açısından gerekli olduğunu savunuyor.