Trabzon Piri Reis İlkokulu’nda sınıf öğretmeni olan Volkan Yılmaz tarafından başlatılan “Yapay Zekanın Sihirli Dünyasında: Geleceğin Kaşifleri” projesi, 10 farklı ülkeden 26 okulun katılımıyla gerçekleşiyor.
HANGİ ÜLKELERDEN ÖĞRENCİLER GELDİ?
Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Yunanistan, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, İtalya ve Romanya’dan öğrenciler projeye dahil oldu.
YAPAY ZEKA DESTEKLİ DERSLER
Projeye katılan 6-14 yaş arasındaki öğrenciler, derslerinde ChatGPT ve DALL·E gibi yapay zeka araçlarını kullanarak kendi hikayelerini oluşturuyor. Hikayelerinde yer alan kahramanları yapay zeka ile tasarlayan öğrenciler, matematik ve müzik derslerinde de bu araçlardan destek alıyor.
"HİKAYELERİNİ, YAPAY ZEKA İLE YAZIYORLAR"
Volkan Yılmaz, projeye Türkiye ve İtalya Ulusal Ajanslarının onay verdiğini belirterek, “Öğrencilerimiz hikayelerini yazarken yapay zeka ile iş birliği yapıyor. Aynı zamanda farklı ülkelerden öğrencilerle iletişim kurarak kültürel farkındalık kazanıyorlar” ifadelerini kullandı.
23 NİSAN’A ÖZEL KİTAP
Projenin en büyük çıktılarından biri, öğrencilerin yazdığı hikayelerden oluşan Türkçe ve İngilizce bir kitabın hazırlanacak olması. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na kadar tamamlanması planlanan kitap, çocukların tasarladığı illüstrasyonlarla basılacak.
Öğretmenlerden Altınay Ofluoğlu, öğrencilerin yaratıcılığını destekleyen bu projenin, dijital okuryazarlıklarını da geliştirdiğini vurguladı.
TEKNOLOJİYİ BİLİNÇLİ KULLANIM HEDEFİ
Volkan Yılmaz, projede yapay zekanın yalnızca bir araç olarak kullanıldığını ve çocuklara siber güvenlik bilinci de kazandırıldığını belirtti.
Projeye katılan üçüncü sınıf öğrencisi Fatma Zehra Çevik de yapay zekanın derslerde kendilerine nasıl yardımcı olduğunu anlatırken, “Kitap yazıyoruz, resimleri yapay zeka ile oluşturuyoruz. Teknolojiyi kullanarak öğrenmek çok eğlenceli” dedi.