9 Eylül Pazartesi günü itibariyle başlayan 2024-2025 Eğitim ve Öğretim döneminin ilk yarısı 17 Ocak Cuma günü tamamlandı.
Milyonlarca öğrenci, sabah saatlerinde okullarına giderek ilk dönem karnelerini aldı.
Karne heyecanı yaşayan öğrencileri aynı zamanda 15 tatil mutluluğu sardı. Öğrenciler, okullarına bir süreliğine ara verecek.
Milli Eğitim Bakanlığı( MEB) tarafından açıklanan 2024-2025 çalışma takvimine göre, yılın birinci dönemi 17 Ocak 2025 Cuma günü sona erecek ve öğrenciler ardından iki haftalık yarıyıl tatiline girecek. Yarıyıl tatili 20 Ocak 2025 Pazartesi başlayacak, 31 Ocak 2025 Cuma günü sona erecek. İkinci dönem ise 3 Şubat 2025 Pazartesi günü başlayacak.
15 TATİLDE NASIL GEÇİRİLMELİ?
Peki, 15 tatil nasıl değerlendirilmeli?, Çocuklar, vaktini nasıl geçirmeli?, Velilere bu süreçte neler düşüyor?
Çocuk Psikolog Zeynep Kandemir, konuya ilişkin Ankara Masası’na açıklamalarda bulundu.
"BU ARA TATİL DİNLENMEK İÇİN"
Ara tatilin dinlenmek için olduğunu ifade eden Kandemir, çocukların bu süreçte dinlenebildikleri kadar dinlenmeleri gerektiğini ifade etti.
"çocuk tatil yapmalı, kendine vakit ayırmalı"
Ödevlerin de yapılması gerektiğini belirten psikolog, şunları söyledi:
"Bu tatil sadece ödevlerin yapılacağı ve akademik olarak yoğunlaşılacak bir zaman dilimi de olmamalı. Adı üstünde tatil çünkü. Birazdan çocuk tatil yapmalı, kendine vakit ayırmalı. Biraz mola vermeli. Ebeveynler için de aynı şey geçerli. Onlar da biraz zaten çocuklarla çok fazla bu akademik sürecin içerisinde oldukları için bence onların da birazcık mola vermeleri, ara vermeleri için iyi bir fırsat. "
"dengeli bir şekilde değerlendirilmeli"
"Dengeli gidilmeli. İşte günde iki saat, üç saat belki ödev yapması gerekiyorsa böyle bir program çıkartılıp ya da bir saat artık neyse verilen ödev, görev yapılmalı. Diğer kısımlarda da aileyle vakit geçirmek, arkadaşlarla vakit geçirmek istiyorsa onu yapabilmeli. Onun dışında en önemlisi bence çok vakitleri olmuyor ama aileyle vakit geçirme fırsatları varsa o şekilde değerlendirmek. Tatile gidilmiyorsa bile evde birlikte bir şeyler yapmak. Böyle dengeli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum ben. Böylesi daha sağlıklı"
"Ders baskısı azaltılsın"
Ailelerin ders baskısı ile ilgili Zeynep Kandemir, o baskının azaltılması gerektiğini ifade etti. Baskıların sebebinin çocukla ilgili değil ailelerin kaygısı ile ilgili olduğunu söyleyen psikolog, "Okulda ne olacak diye düşünme. Başkalarıyla kıyaslamalar oluyor" dedi.
"nasıl yapabiliriz, onun yolunu aramalılar"
Kandemir, "Eğer çocuk kendi kendine ödevini yapamıyorsa, çalışamıyorsa o zaman birlikte ona yardımcı olarak nasıl yapabiliriz, onun yolunu aramalılar. Ama yeterli bir şekilde çocuk bir şeyler yapıyorsa zaten geri kalan kısımda da hem kendilerini hem de çocuklarını esnetebilmeye, o sınırlarını rahat bırakabilmeyi öğrenmeleri lazım" değerlendirmesinde bulundu.
"Baskıyla da bir şey yaptıramazsınız zaten çocuklara"
Çocuk Psikolog Zeynep Kandemir, şu ifadeleri kullandı:
"Onun için de eğer çok kaygıları varsa bu neden kaynaklanıyor ona bakmaları gerekiyor. Ama baskı zaten çoğu zaman çok da işe yaramıyor. Çocuğun yapması gerektiğini ama yapmadığını görüyorsanız neden yapamıyor? Nasıl bir destekle bunu yapabilir? İşte ebeveyn mi destek vermesi gerekiyor, bir öğretmenden mi destek almak gerekiyor yoksa bir uzmandan mı, bir psikologdan mı destek almak gerekiyor? Başka sorunlar mı var? Biraz oralara bakmak lazım. Diğer türü çok yüzeysel kalıyor çünkü. Baskıyla da bir şey yaptıramazsınız zaten çocuklara. Onlar yapıyor zannedersiniz ama yapmazlar genelde. Eğer destek bulamıyorlarsa duygusal anlamda"