İsrail 16 ay vurdu: Gazze’de sağlık sektörü felç oldu

İsrail 16 aylık saldırılarında 38 hastaneden 34'ünü yok etti, 80 sağlık merkezini yıktı, 331 sağlık çalışanını öldürdü, 136 ambulansı imha etti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
21 Ocak 2025 15:08
GÜNCELLEME
21 Ocak 2025 15:12
İsrail 16 ay vurdu: Gazze’de sağlık sektörü felç oldu
AA
Kaynak AA

GAZZE’DE SAĞLIK TESİSLERİ DOĞRUDAN HEDEF ALINDI

İsrail’in Gazze Şeridi’nde 15 aydan fazla süren saldırıları, bölgenin sağlık sektörünü felç etti. İsrail güçlerinin doğrudan sağlık tesislerini hedef alması sonucu onlarca sağlık görevlisi yaşamını yitirdi, bazıları ise görevleri başındayken alıkonuldu. Sağlık tesislerinin büyük kısmı tamamen işlevsiz hale gelirken, Gazze halkı temel sağlık hizmetlerinden dahi mahrum kaldı.

ULUSLARARASI EKİPLERİN GİRİŞİ ENGELLENDİ

İsrail tarafından uygulanan sıkı kısıtlamalar, uluslararası sağlık ekiplerinin bölgeye girmesini engelledi ve bölgedeki sağlık sisteminin çöküşünü hızlandırdı. Gazze’deki hastaneler, ilaç ve tıbbi ekipman yetersizliği nedeniyle sınırlı kapasiteyle çalışmaya devam etmek zorunda kaldı.

RESMİ İSTATİSTİKLER KORKUTUCU BOYUTTA

Filistin Hükümeti Medya Ofisi’nin yayımladığı verilere göre, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten itibaren gerçekleştirdiği saldırılarda, devlet ve özel hastaneler de dahil olmak üzere 38 hastaneden 34’ü yıkıldı. Sadece 4 hastane, sınırlı bir kapasiteyle hizmet verebiliyor. Bunun yanı sıra, 80 sağlık merkezi tamamen hizmet dışı kaldı ve 162 sağlık kurumu ciddi şekilde hasar gördü. Ambulanslar da saldırıların hedefi oldu ve 136 araç imha edildi, bu da acil müdahale kabiliyetini neredeyse tamamen felç etti.

331 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

Gazze’de sağlık çalışanları da İsrail saldırılarından doğrudan etkilendi. Resmi raporlara göre, saldırılarda 331 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenler arasında, İsrail hapishanelerinde idam edilen üç sağlık personeli de bulunuyor.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI: "ZOR ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞIYORUZ"

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Halil Ed-Dakran, bölgedeki sağlık sektörünün içinde bulunduğu zor durumu anlattı. Dakran, “İsrail’in soykırımı sırasında bile kuşatma altındaydık. Çok sayıda yaralı vardı ve bu, hastanelerde 7/24 çalışmamızı gerektirdi.” dedi. Sağlık ekiplerinin, hasarlı hastaneleri yeniden hizmete sokmak için kısıtlı imkanlarla yoğun çaba sarf ettiğini belirten Dakran, temel ihtiyaçların karşılanması için uluslararası yardıma acilen ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

TIBBİ PERSONEL AÇIĞI KRİTİK SEVİYEDE

Dakran, İsrail’in saldırıları nedeniyle Gazze’de ciddi bir tıbbi personel açığı oluştuğunu vurguladı. Bölgedeki sağlık çalışanlarının üzerindeki yükü hafifletmek amacıyla, Gazze dışından tıbbi ekiplerin bölgeye gelmesinin acil bir gereklilik olduğunu belirtti. Dakran, “Zor şartlarda çalışıyoruz ve ekiplerimizin yükünü hafifletmek için Gazze dışından gelecek sağlık ekiplerine çok ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

ATEŞKES SONRASI YENİ MÜZAKERELER BAŞLAYACAK

Gazze Şeridi’nde 19 Ocak Pazar günü yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının 42 gün süreceği belirtiliyor. Mısır, Katar ve ABD’nin arabuluculuğunda gerçekleştirilecek müzakerelerle ikinci ve üçüncü aşamaların başlaması planlanıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa