Peru’nun başkenti Lima’da bulunan Jeoloji, Madencilik ve Metalurji Enstitüsü'nde düzenlenen Ulusal Paleontoloji Günü etkinliklerinde 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirtilen geniş diş beyaz köpek balığı fosili sergilendi.
TARİH ÖNCESİ DEV CANLI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Araştırmacılar, fosili cam fanus içerisinde ziyaretçilere sunarken, fosilin dev çenesi ve keskin dişleri dikkat çekti. Beyaz köpek balıklarının atası olduğu düşünülen fosilin oldukça iyi korunduğu belirtildi.
DEV KÖPEK BALIĞININ BOYUTLARI HAYRANLIK UYANDIRDI
Paleontolog Mario Urbina, köpek balığının yaklaşık 7 metre uzunluğunda olduğunu ve dişlerinin 8 ila 9 santimetreye kadar ulaşabildiğini ifade etti. Köpek balığının midesinde çok sayıda sardalya kalıntısına rastlandığı aktarıldı.
SARDALYA DENİZ YIRTICILARININ BAŞLICA BESİNİYDİ
Araştırmalara göre, köpek balığının yaşadığı dönemde hamsilerin henüz var olmadığı ve sardalyaların deniz yırtıcıları için temel besin kaynağı olduğu belirlendi. Bu keşif, milyonlarca yıl öncesine dair ekosistem analizleri için de önemli veriler sundu.
ZİYARETÇİLER DİĞER FOSİLLERİ DE GÖREBİLDİ
Sergide yalnızca köpek balığı fosili değil, aynı zamanda soyu tükenmiş bir timsah türü olan Piscogavialis’e ait kalıntılar ve megalodon dişi de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
Geçtiğimiz yıl nisan ayında ise araştırmacılar, yaklaşık 16 milyon yıl önce Amazon’da yaşamış, bilinen en büyük nehir yunusuna ait fosilleşmiş kafatasını sergilemişti.