Yangın dumanında bulunan karbon monoksit, karbon dioksit ve nitrojen oksit gibi gazlar, solunum yollarına zarar veriyor. Uzman Özlem Karagöl, duman maruziyetinde alınması gereken önlemleri sıraladı.
DUMANA MARUZ KALANLAR NE YAPMALI?
Karagöl, dumana maruz kalan kişilerin hızla temiz havaya çıkarılması gerektiğini belirtti. Dumandan korunmak için maske veya ıslak bezle ağız ve burunun kapatılması gerektiğini söyleyen Karagöl, solunum yolu zehirlenmesi belirtileri ortaya çıkarsa derhal sağlık kuruluşlarından yardım alınması gerektiğini vurguladı.
YANIKLARA KREM VE DİŞ MACUNU SÜRMEYİN
Küçük yanıklarda, yanık bölgesinin basınçsız akan soğuk su altında tutulması gerektiğini belirten Karagöl, su toplaması oluşan kabarcıkların kesinlikle patlatılmaması gerektiğini söyledi.
"BU MADDELERİ SAKIN SÜRMEYİN"
Karagöl "Yanık bölgesine krem, diş macunu veya yoğurt gibi maddeler sürmeyin. Büyük yanıklarda giysileri dikkatlice çıkarın ancak deriye yapışmış parçaları zorlamayın. Kimyasal yanıklarda bölgeyi bol suyla yıkayın" diye konuştu.
BEBEKLERDE YANIKLARA DİKKAT!
Bebeklerin cildinin çok hassas olduğunu hatırlatan Karagöl, küçük gibi görünen yanıkların bile ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Karagöl, yanık bölgesinin derinleşmemesi için 15 dakika boyunca soğuk suya tutulmasının önemini vurguladı.
YANLIŞ UYGULAMALAR HAYATİ RİSK OLUŞTURUYOR
Yanık sonrası yanlış uygulamalara dikkat çeken Karagöl, şu uyarılarda bulundu: