TÜRKİYE'DE GIDA ENFLASYONU %44,88
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'deki gıda enflasyonu %44,88 olarak kaydedildi. Bu oranla Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke konumunda bulunuyor.
OECD VE AB ORTALAMALARININ ÇOK ÜZERİNDE
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde gıda enflasyonu ortalaması %1,6 olarak açıklanırken, OECD ülkelerinde bu oran %1,9 seviyesinde kaldı. Türkiye’nin ardından OECD'de en yüksek gıda enflasyonu ise %7,7 ile Meksika’da kaydedildi. Türkiye ve Meksika arasında yaklaşık 6 katlık bir fark olduğu görülüyor.
GIDA ENDEKSİNDE 10 KATLIK ARTIŞ
Türkiye’de gıda fiyatlarını ölçen endeks, 2017 yılının Ocak ayında 339 seviyesindeyken, 2024 yılının Ağustos ayında yaklaşık 10 kat artarak 3.374’e ulaştı. Aynı dönemde dünya genelindeki gıda endeksi ise yalnızca 98’den 120’ye çıktı.
TÜRKİYE, DÜNYADA 4. SIRADA
Dünya genelinde Türkiye, en yüksek gıda enflasyonuna sahip 4. ülke konumunda bulunuyor. Filistin’de gıda enflasyonu %30,8, savaş halindeki Rusya’da %9,8, Ukrayna’da ise -%0,1 olarak gerçekleşti. Türkiye, bu oranlarla pek çok kriz bölgesini dahi geride bıraktı.
ASYA'DA EN YÜKSEK GIDA ENFLASYONU TÜRKİYE'DE
Asya ülkeleri arasında Türkiye, gıda enflasyonu açısından en kötü durumda olan ülke oldu. Pakistan’da %2,4, komşumuz Azerbaycan’da -%0,6, Gürcistan’da ise -%0,2 oranında gıda enflasyonu kaydedildi.
AFRİKA'DAKİ 45 ÜLKEYİ GERİDE BIRAKTI
Türkiye, gıda enflasyonu bakımından 45 Afrika ülkesinin 43’ünden daha kötü durumda. Güney Sudan ve Zimbabve dışında tüm Afrika ülkelerinde gıda enflasyonu Türkiye’den düşük seyrediyor. Türkiye’ye en yakın oran %41,9 ile Malavi’de kaydedildi.
AMERİKA KITASINDA DA DURUM FARKLI DEĞİL
Kuzey ve Güney Amerika’da Türkiye, yalnızca Arjantin’den daha düşük bir gıda enflasyonuna sahip. Venezuela’da %41,4 oranında gıda enflasyonu gözlemlenirken, Kolombiya’da bu oran %5,2, Brezilya’da ise %4,1 oldu.
YÜKSEK GIDA ENFLASYONUNUN TOPLUMSAL ETKİLERİ
Türkiye’deki yüksek gıda enflasyonu, toplumun her kesimini etkiliyor. Eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla, her 5 çocuktan birinin yeterli beslenemediği kaydediliyor. Kamu yönetiminde katılımcılık, şeffaflık, bilim ve liyakatin önemine dikkat çekiliyor.