Trump yönetiminden Ukrayna’nın NATO üyeliğine “kırmızı ışık”

Donald Trump’ın ekibinde yer alan temsilci Richard Grenell, Ukrayna'nın NATO üyeliği talebine net ifadelerle "kırmızı ışık" yaktı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
23 Ocak 2025 13:05
GÜNCELLEME
23 Ocak 2025 14:11
Trump yönetiminden Ukrayna’nın NATO üyeliğine “kırmızı ışık”
AA
Kaynak AA

UKRAYNA’NIN NATO ÜYELİĞİNE GRENELL'DEN TEPKİ

ABD’nin eski "Özel Misyonlar Temsilcisi" Richard Grenell, Ukrayna’nın NATO üyeliği talebine karşı çıkarak, "NATO üyeleri kendi adil katkılarını yapmazken, ABD halkından NATO şemsiyesini genişletmesini bekleyemezsiniz." ifadelerini kullandı. İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 55. Yıllık Toplantıları kapsamında gerçekleşen "Önce Ülkeniz - Bizimle Kazanın" başlıklı panelde Ukrayna savaşı ve Avrupa ülkelerinin Kiev’e desteği masaya yatırıldı.

ABD’nin eski

UKRAYNA SAVAŞI VE AVRUPA’NIN ROLÜ DAVOS’TA ELE ALINDI

Panele, Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yuliya Svyrydenko, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve ABD'li yetkililer katıldı. Grenell, video konferans yoluyla katıldığı panelde, Trump yönetiminin Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmalara yaklaşımında net olduğunu belirtti.

Richard Grenell

TRUMP YÖNETİMİNE ÖVGÜ: “O OLDUKÇA İYİ BİR ARABULUCU”

Richard Grenell, eski ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 3,5 yıl boyunca doğrudan görüşmediğini hatırlatarak, "Bu, ABD halkı tarafından çirkin bir tutum olarak görülüyor. İnsanlarla konuşabilmelisiniz, bu bir taktik." dedi. Grenell, Trump'ın ölümlerin durdurulmasına odaklandığını ifade ederek, “Ona biraz zaman verin, çünkü onun oldukça iyi bir arabulucu olduğunu biliyorsunuz.” şeklinde konuştu.

Richard Grenell

"NATO ŞEMSİYESİNİN GENİŞLETİLMESİ ABD HALKI İÇİN SORUNLU OLUR"

Grenell, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin Ukrayna’nın NATO üyesi olması gerektiğine yönelik açıklamalarını eleştirdi. Grenell, “ABD, savunma harcamalarını halkının vergileriyle karşılarken, NATO üyelerinin adil katkı yapmaması ciddi sorunlara neden oluyor. Ukrayna’nın NATO üyeliği, beklenmedik sonuçları beraberinde getirebilir.” dedi.

Richard Grenell

BELÇİKA BAŞBAKANI’NDAN RUSYA’YA YAPTIRIM ÇAĞRISI

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Moskova’ya yönelik yaptırımların "kararlılıkla" sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. De Croo, barış görüşmeleri başladığında Ukrayna’nın güçlü bir konumda olmasının önemine dikkat çekerek, "Düşmanın kim olduğunu açıkça belirtmek gerek. Düşman Vladimir Putin’dir, düşman içeride değil dışarıdadır." ifadelerini kullandı.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo

RUSYA EKONOMİSİNİN ZAYIFLAMASINA RAĞMEN SAVAŞ SÜREBİLİR

De Croo, Rusya’nın üç yıldır süren savaşta stratejik hedeflerine ulaşamadığını ve ekonomisinin ciddi şekilde zayıfladığını dile getirerek, "Ancak analizlerimize göre Rus ekonomisi savaşı en az bir yıl daha sürdürebilecek kapasiteye sahip. Putin’in, Ukrayna dışında başka bir ülkeye saldırmak isteyebileceği çok açık. Bu yüzden yaptırımları sürdürmeliyiz." dedi.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo

RUSYA’NIN EKONOMİK GÜCÜ GERİ KAZANMASININ ÖNLENMESİ GEREKİYOR

Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Ukrayna’daki savaş sona erse bile baskının devam ettirilmesi gerektiğini belirtti. Rinkevics, "Savaş sona erdiğinde, Rusya’nın yeniden toparlanmamasını ve ekonomik gücünü geri kazanmamasını sağlamalıyız." dedi. Ayrıca Letonya’nın savunma harcamalarını gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) %3,4’üne çıkardığını ifade eden Rinkevics, bunu %4 veya %5 seviyesine yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. "Bunun nedeni sadece ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları değil, aynı zamanda ihtiyaçlarımızın gerçekliğini görmemizdir." diye ekledi.

Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics

"UKRAYNA’YA DESTEK DEVAM ETMELİ"

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, savaşın barışçıl yollarla çözümü konusunda net adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Rusya’nın son dönemde ciddi bir propaganda yaptığını belirten Duda, "Putin’i barış müzakerelerine ikna etmek için güçlü adımlar atılmalı mı? Bunu kendisinin istemesi gerektiğini düşünüyorum. Ona yalvarmak istemem." ifadelerini kullandı. Duda, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sadece yerel bir çatışma olmadığını belirterek, "Bu küresel bir çatışmadır ve küresel çözümlere ihtiyacı vardır." dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda

"UKRAYNA NATO VE AB ÜYESİ OLMALI"

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ise Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olması gerektiğini söyledi. Stubb, "Ukrayna’ya maddi, askeri ve siyasi desteğin sürmesi gerekiyor. Putin bu savaşı ancak böyle kaybeder." ifadelerini kullandı. Finlandiya’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında %10 toprak kaybettiğini hatırlatan Stubb, "Ukrayna’nın böyle bir kayıp yaşamaması gerekiyor." diye konuştu. Ayrıca ABD’de Trump yönetiminden gelen sinyallerin olumlu olduğunu sözlerine ekledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb

"UKRAYNA’NIN KAHRAMANCA MÜCADELESİ SÜRÜYOR"

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Ukrayna’nın kahramanca mücadelesini takdir ederek, Rusya’nın Avrupa’daki etkisinin arttığını savundu. Rusya’nın uygulanan yaptırım rejimine dayanabildiğini belirten Plenkovic, "Prensiplerimize bağlı kalarak Ukrayna’ya desteğimizi sürdürmeliyiz." dedi.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic

UKRAYNA'DAN YATIRIMCILARA GÜVENLİK GARANTİSİ VURGUSU

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yuliya Svyrydenko, Davos’ta yaptığı konuşmada, Ukrayna’ya yatırım olanaklarının ele alındığını belirtti. Svyrydenko, "Yatırımcılar doğal olarak güvenlik garantisi istiyor. NATO, yalnızca hukuki bir belge olduğu için değil, aynı zamanda askeri altyapının kurulabilmesi açısından da en iyi çözüm." ifadelerini kullandı. Ukrayna’nın geçen yıl ihracatını %15 artırdığını vurgulayan Svyrydenko, "İş dünyası Ukrayna için hayati önem taşıyor. Ekonomi anlamında Rusya’dan daha iyi durumdayız, ancak yatırımlara ihtiyacımız var." dedi. Ayrıca, Trump yönetiminden yatırım alanında adımlar beklediklerini de ifade etti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yuliya Svyrydenko

STOLTENBERG'DEN TRUMP YÖNETİMİYLE DİYALOG ÇAĞRISI

Eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, panelde yaptığı konuşmada, ABD ile diyalog kurmanın önemine dikkat çekti. Stoltenberg, "Yeni yönetimin ne yapacağına dair endişeler olduğunda, en iyi çözüm Washington’a gidip oturmak ve gerçekleri tartışmaktır." dedi. Trump’ın ilk başkanlık döneminde Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarına yönelik eleştirilerinin bu harcamaların artışına katkıda bulunduğunu hatırlattı.

Eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

"DEĞİŞMESİ GEREKEN UKRAYNA DEĞİL, PUTİN’İN TUTUMUDUR"

Stoltenberg, barış görüşmeleri ile ilgili olarak da görüşlerini dile getirdi. Eski NATO Genel Sekreteri, "Trump, pozisyonunu değiştirmesi gerekenin Ukrayna değil, Putin olduğunu kabul ederek iyi bir başlangıç yaptı." dedi. Stoltenberg, barışın ancak Putin’in tutumunda bir değişiklikle mümkün olabileceğine işaret etti.

Jens Stoltenberg

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa