Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı'na katılarak önemli açıklamalarda bulundu.
YARGI MAKAMININ İTİBARINA VURGU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk milleti adına karar veren yargı makamının itibarına halel gelmemesi, toplumun adalete inancının sarsılmaması bizim için her türlü mülahazanın üzerinde." dedi. Bu ifadelerle, yargının bağımsızlığının önemine dikkat çekti.
AYRIŞTIRICI GÜNLER GERİDE KALDI
Erdoğan, "Siyasi ve ideolojik kimlikleriyle, ekonomik statüleri sebebiyle bazı insanların hukuk önünde ayrıcalıklara sahip olduğu günler artık geride kalmıştır." diyerek, yargı sisteminin eşitlik ilkesine dayalı olarak çalışması gerektiğini vurguladı.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE GEÇİŞ
Cumhurbaşkanı, "Eski Türkiye'nin imtiyazlı çevreleri hazmetmekte zorlansa da vesayetçi yapıdan hukukun üstünlüğünü referans alan adil yargı sistemine geçiş sağlanmıştır." açıklamasında bulunarak, reform sürecinin önemini belirtti.
YARGI MENSUPLARINA TEHDİT YASAK
Erdoğan, "Kanunun verdiği yetkiyle hukuksuzlukların peşine düşen yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, mahkemelere baskı kuramaz, yargı camiamıza parmak sallayamaz." şeklinde konuşarak, yargı bağımsızlığının korunması gerektiğini ifade etti.
HUKUKUN ÜSTÜNDE HİÇ KİMSE YOK
Cumhurbaşkanı, "Hiç kimse hukukun üstünde değildir. Suç işleyenler kim olursa olsun yaptıklarının hesabını bağımsız Türk mahkemelerine vermek zorundadır." diyerek, hukuk önünde herkesin eşit olduğunu vurguladı.
YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
Erdoğan, "Uzlaştırıcı, birleştirici, özgürlükçü, toplumun tüm kesimlerini kuşatan yeni ve sivil bir anayasa çalışmalarımıza hız vereceğiz." diyerek, yeni anayasa sürecinin hızlandırılacağını açıkladı.
MAĞDUR ODAKLI POLİTİKALAR
Cumhurbaşkanı, "Adalete güvenin tam olarak tesis edilmesi için ceza adaleti sisteminde mağdur odaklı yeni politikaları uygulamaya alıyoruz." şeklinde konuşarak, mağdurların haklarını gözeten bir sistem oluşturacaklarını belirtti.
ETKİN VE HIZLI ADALET SİSTEMİ
Erdoğan, "Hukukun üstünlüğünü esas alan Yeni Strateji Belgesiyle etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz." dedi. Bu bağlamda, adalet sisteminin işlerliğini artıracaklarını ifade etti.
HAK ARAMA YOLLARINDA YENİ DÜZENLEMELER
Cumhurbaşkanı, "İfade, basın özgürlüğü, kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin standartları yükseltecek, yeni hak arama yollarını çeşitli tedbirlerle tahkim edeceğiz." diyerek, hak arama yollarını güçlendireceklerini belirtti.
DURUŞMA SÜRELERİNE YENİ DÜZENLEME
Erdoğan, "Yeni düzenlemelerle duruşmaların 2 aydan fazla ertelenmemesini ve bazı uyuşmazlıkların da duruşma yapılmaksızın çözülmesini sağlayacağız." açıklamasında bulundu.
İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULACAK
Cumhurbaşkanı, "Çevre, sağlık, sigorta, trafik ve iş kazalarından kaynaklanan dava türleri için yeni ihtisas mahkemeleri kurulacak." diyerek, spesifik dava türlerine yönelik mahkemelerin oluşturulacağını duyurdu.
İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI
Erdoğan, "Hazırlayacağımız yeni İnsan Hakları Eylem Planı ile hak ve özgürlüklerin daha etkin korunmasını sağlayacağız." ifadelerini kullandı.
TRAFİK GÜVENLİĞİNE YENİ ÖNLEMLER
Cumhurbaşkanı, "Trafikte işlenen suçların yanı sıra trafik güvenliğini tehlikeye atan kişilere yönelik de caydırıcı önlemler alacağız." dedi.
NOTERLİK KANUNU YENİLENECEK
Erdoğan, "Noterlik Kanunu'nu yenileyecek, hukuk fakültesi mezunlarının görev alacağı yeni bir müessese olarak noter yardımcılığını sisteme kazandıracağız." şeklinde bilgi verdi.
SUÇ VE CEZA DENGESİ
Cumhurbaşkanı, "Hak ve özgürlüklerin korunması ilkesine uygun şekilde suç, yaptırım ve infaz dengesini toplumsal ihtiyaçlar çerçevesinde düzenleyeceğiz." dedi.
CAYDIRICI CEZALAR
Erdoğan, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu ile vücut dokunulmazlığına, hürriyete ve çevreye karşı işlenen suçların cezalarını artırıyoruz." ifadesini kullandı.
ETKİNLİKLERDE SİLAHLA ATEŞE AĞIR CEZA
Cumhurbaşkanı, "Nişan, düğün, asker uğurlaması gibi kişilerin toplu bulunduğu etkinliklerde silahla ateş edilmesi vakalarına dönük cezaları önemli ölçüde ağırlaştırıyoruz." diyerek, bu tür olaylara karşı önlemler alacaklarını belirtti.
KADINA ŞİDDET
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadına şiddet ve aile içi şiddet suçları soruşturma bürolarının ülke sathında yaygınlaştırılacağını da sözlerine ekledi.
BEŞTEPE'DE YARGI REFORMU TANITILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Programda önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türk milletinin adalete olan inancını korumanın ve yargı makamlarının itibarını zedelememenin öncelikli hedef olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Türk milleti adına karar veren yargı makamının itibarına halel gelmemesi ve toplumun adalete olan inancının sarsılmaması, bizim için her türlü mülahazanın üzerindedir." dedi.
OTEL YANGININDA HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Bolu Kartalkaya'da yaşanan otel yangınına da değindi. Yangında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve Türk milletine başsağlığı dileyen Erdoğan, tedavisi süren 10 yaralıya ise acil şifalar diledi. Erdoğan, bu olayın herkesi derinden etkilediğini belirtti.
ADALET TEŞKİLATI MENSUPLARINA TEŞEKKÜR
Ülkenin dört bir yanında fedakârca görev yapan adalet teşkilatı çalışanlarına selamlarını ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni etti. Adalet Bakanlığı başta olmak üzere, belgeye katkıda bulunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür eden Erdoğan, adaletin devlet yönetiminde temel bir unsur olduğunu vurguladı.
"ADALET, DEVLETİN TEMELİDİR"
Adaletin, devlet yönetiminde taşıdığı öneme değinen Erdoğan, Sultan Birinci Murat döneminden bir örnekle konunun altını çizdi. Erdoğan, "Sultan Birinci Murat, Evrenos Bey'e tevcih ettiği sancak beyliğinin beratına 'Cümlenin serçeşmesi adalettir' ifadesini yazdırarak, adaletin devlet idaresindeki ehemmiyetini ortaya koymuştur." dedi. Adaletin, hem milli hem de manevi yapı içinde diğer tüm değerlerin merkezinde olduğunu belirtti.
TARİHİ VE KÜLTÜREL BAĞLAMDA ADALET
Erdoğan, adaletin Türk tarihi ve medeniyetinde oynadığı kritik rolü hatırlatarak, "Toplum yaşantımız, kişisel hayatımız ve devlet tasavvurumuz, asırlar boyunca adalet mihengine vurduğumuz fikir ve faaliyetlerle şekillenmiştir." dedi. Binlerce yıllık bu birikimin, Türk milletinin adalet anlayışını şekillendirdiğini ve geniş coğrafyalara ilham verdiğini belirtti.
"ADALET HİZMETLERİ EN ÜST SEVİYEDE SUNULMALI"
Adaletin en hızlı ve etkili şekilde işlemesinin her vatandaş için büyük önem taşıdığını söyleyen Erdoğan, "Hakim ve savcılarımız başta olmak üzere, adalet teşkilatımızın her bir mensubunun kılı kırk yaran bir titizlikle hareket etmesine önem veriyoruz." dedi. Adaletin zamanında tecelli etmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, vatandaşlara sunulan adalet hizmetlerinin daha da iyileştirilmesi için yoğun çaba harcandığını ifade etti.
YARGI SİSTEMİNİN GÜVENİLİRLİĞİ ÖNCELİKLİ HEDEF
Erdoğan, konuşmasını adaletin itibarına vurgu yaparak tamamladı. Yargının toplumdaki güvenilirliğini sarsacak her türlü durumdan uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, "Türk milleti adına karar veren yargı makamının itibarına halel gelmemesi ve toplumun adalete olan inancının sarsılmaması, bizim için her türlü mülahazanın üzerindedir." dedi.
2002'DEN BERİ YARGIDA HASSAS ADIMLAR ATILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, göreve geldikleri 2002 yılından bu yana adalet sisteminde önemli adımlar attıklarını vurguladı. Erdoğan, "Adliye binalarımızın, sunulan hizmetin mehabetine uygun hale getirilmesinden personel sayısına, mevzuattan dijitalleşmeye kadar geniş bir alanda çok sayıda adım attık." dedi. Bu kapsamda, hem fiziki koşulların iyileştirildiğini hem de teknik altyapının güçlendirildiğini ifade etti.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ESAS ALINDI
Erdoğan, yargının bağımsızlığı ilkesine "tarafsızlık" ilkesini de ekleyerek, hakim ve savcıların görevlerini daha iyi yerine getirebilmelerinin önünü açtıklarını belirtti. Eski Türkiye’nin vesayetçi yapısından uzaklaşıldığını ifade eden Erdoğan, "Üstünlerin hukukunun egemen olduğu vesayetçi yapıdan, hukukun üstünlüğünü esas alan adil bir yargı sistemine geçiş sağlanmıştır." dedi.
HUKUK ÖNÜNDE AYRICALIKLAR GERİDE KALDI
Siyasi ve ideolojik kimlikler ya da ekonomik statü gibi sebeplerle kişilerin hukuk önünde ayrıcalık sahibi olduğu günlerin artık geride kaldığını belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Darbecileri alkışlayan yargı yerine, darbecilerden millet adına hesap soran, mağdurların hak ve hukukunu savunan bir yargı sistemi oluşturduk. Bu, Türk demokrasisi adına önemli bir kazanımdır ve bu kazanımı gelecekte daha da güçlendireceğiz."
"HİÇ KİMSE HUKUKUN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR"
Erdoğan, yargının bağımsızlığını zedeleyecek her türlü algının yersiz olduğunu vurgulayarak, "Hangi yanlış algıdan kaynaklanırsa kaynaklansın, hukuk karşısında kendini dokunulmaz görenler er ya da geç şunu kabullenecek: Hiç kimse hukukun üstünde değildir, layüsel değildir, imtiyazlı değildir. Suç işleyenler ve hukuka kastedenler, kim olursa olsun, bağımsız Türk mahkemelerine hesap vermek zorundadır." dedi.
YARGI ÜZERİNDE BASKI KURMA GİRİŞİMLERİNE TEPKİ
Kanunun verdiği yetkiler çerçevesinde hareket eden yargı mensuplarına yönelik tehditlere de değinen Erdoğan, yargıya müdahale çabalarına sert çıktı. "Yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, mahkemeler üzerinde baskı kuramaz ve yargı camiamıza parmak sallayamaz." diyen Erdoğan, hakim ve savcıların ailelerinin hedef gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Geçmişte yargı mensuplarının terör saldırılarında kaybedildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı, bu tür tehditleri tasvip etmediklerini yineledi.
YARGI KARARLARINA SAYGI VE ELEŞTİRİ HAKKI
Erdoğan, mahkeme kararlarına saygı duyulması gerektiğini vurgulayarak, "Yargı kararlarını doğru bulur ya da bulmazsınız. Eleştirilerinizi de gerekli nezaketi göstererek yapabilirsiniz. Ancak, kameraların karşısına geçip hukuk insanlarını tehdit edemezsiniz. Ana muhalefet partisi de olsanız, bu tarz pervasız tehditlere izin vermeyiz ve yargımız da buna müsaade etmez." dedi. Devam eden davalarla ilgili herkesin sorumlu ve sakin bir tavır içinde olması gerektiğini belirten Erdoğan, siyaseten dürüst bir tutum beklentisini dile getirdi.
YARGI REFORMU STRATEJİSİNİN TEMELLERİ 2009'DA ATILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda yargı reformuna ilişkin çalışmaların geçmişine değindi. İlk Yargı Reformu Stratejisi'nin 2009 yılında tamamlanarak kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlattı ve bu alandaki kararlılıklarının altını çizdi.
2015 VE 2019 BELGELERİYLE REFORM ÇALIŞMALARINA İVME KAZANDIRILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015 ve 2019 yıllarında hazırlanan iki Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'nin adalet sistemine yönelik reform çalışmalarına önemli bir ivme kazandırdığını ifade etti. Erdoğan, 3’üncü Yargı Reformu Stratejisi'nin 2024 yılı itibarıyla uygulama dönemini tamamladığını söyledi.
4. YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ KAMUOYUNA SUNULDU
2025-2029 dönemini kapsayan 4’üncü Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin bugün milletle paylaşıldığını belirten Erdoğan, reform belgelerinin süreklilik esasına dayalı bir anlayışla hazırlandığını vurguladı. Erdoğan, "Yargı Reformu Stratejileri, birbirini tamamlayan nitelikte belgelerdir. Yeni reform belgemiz de geçmişteki gelişmelerin değerlendirilmesi ve sistemin ihtiyaç duyduğu yeniliklerin belirlenmesi suretiyle oluşturulmuştur." dedi.
45 HEDEF VE 264 FAALİYET BELİRLEDİK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Yargı Reformu Stratejisi'nin 45 hedef ve 264 faaliyeti kapsadığını söyledi. Bu kapsamda, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını daha da güçlendirmek için çalışmalar yapılacağını ifade eden Erdoğan, reform belgesinin temel amacını adalet sistemini daha etkin ve çözüm odaklı bir yapıya dönüştürmek olarak açıkladı.
HUKUKİ GÜVENLİK VE YARGI SÜREÇLERİNDE VERİMLİLİK ÖNCELİKLER ARASINDA
Yeni reformla birlikte vatandaşların hukuki güvenliğini artırmayı, yargılamaların makul sürelerde tamamlanmasını ve öngörülebilir bir adalet sistemi oluşturmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, "Yargılama usullerini sadeleştirerek verimliliği artırmak, onarıcı ve telafi edici adalet uygulamalarını yaygınlaştırmak, ceza adaleti sisteminin etkinlik ve caydırıcılığını güçlendirmek için çalışıyoruz." dedi. Ayrıca adalet hizmetlerinde dijital dönüşümün hızlandırılmasının önemli hedeflerden biri olduğunu söyledi.
MAKUL SÜREDE YARGILANMA HAKKI GÜVENCE ALTINA ALINACAK
Reformların en önemli önceliklerinden birinin, vatandaşların makul sürede yargılanma hakkını güvence altına almak olduğunu ifade eden Erdoğan, bu kapsamda yargılama usulleri, teşkilat yapısı, insan kaynakları ve teknik altyapı alanında çeşitli düzenlemeler yapılacağını dile getirdi.
ADİL YARGILANMA HAKKI İÇİN GEÇMİŞ REFORMLARA VURGU
Erdoğan, geçmiş reformlar sayesinde adil yargılanma hakkının korunması noktasında önemli adımlar attıklarını hatırlattı. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı ve bilgi edinme hakkı gibi yeniliklerin bu dönemde devreye alındığını belirten Cumhurbaşkanı, bu tür uygulamaların yargı sistemine duyulan güveni artırdığını sözlerine ekledi.
HAK ARAMA YOLLARI GÜÇLENDİRİLİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hak arama yollarını daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Erdoğan, bu çerçevede Kamu Denetçiliği Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu gibi birimlerin oluşturulduğunu belirtti. Bu adımların, adalet sisteminin etkinliğini artırmak için atıldığını ifade etti.
TELAFİ EDİCİ ADALET SİSTEMİ ÖN PLANDA
Adaletin güvenilirliğinin sağlanması ve mağdurların haklarının korunmasına yönelik çalışmalara değinen Erdoğan, ceza adaleti sisteminde mağdur odaklı yeni politikaları uygulamaya aldıklarını vurguladı. Erdoğan, "Uyuşmazlıkların mahkemeye taşınmadan çözülmesi, yargının iş yükünü azaltmak açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini genişletmek öncelikli politikalarımızdan biridir." dedi. Yeni strateji belgesinin, toplumda müzakere kültürünü güçlendirmeyi ve etkin bir adalet sisteminin inşasını hedeflediğini ifade etti.
YENİ ANAYASA VE İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI ÇALIŞMALARI
4. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk amacının kurumsal yapıyı güçlendirmek ve süreçleri yeniden yapılandırmak olduğunu belirten Erdoğan, uzlaştırıcı ve özgürlükçü bir anlayışla yeni bir anayasa çalışması yürütüleceğini söyledi. Erdoğan, ayrıca insan hakları alanında kurumsal kapasitenin artırılması için yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlayacaklarını ve bu planla hak ve özgürlüklerin daha etkin şekilde korunmasını sağlayacaklarını ifade etti.
MAHKEME TEŞKİLATLARININ YAPISI YENİDEN DÜZENLENECEK
Kişisel Verileri Koruma Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu gibi hak odaklı kurumların kurumsal yapısını güçlendireceklerini belirten Erdoğan, mahkemelerin teşkilat yapısının yeniden düzenleneceğini açıkladı. Erdoğan, "İfade ve basın özgürlüğü ile kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin standartları yükseltmek için çalışmalarımız devam ediyor." dedi. Mahkemelerin sayılarını artıracaklarını ve bazı mahkemelerin tek hakimle değil, heyet halinde çalışmasını sağlayacaklarını belirtti.
TEMYİZ VE İSTİNAF SÜREÇLERİ HIZLANDIRILACAK
Erdoğan, temyiz ve istinaf incelemelerinin sürelerini kısaltmayı hedeflediklerini belirterek, "Temyiz incelemelerinin 6 ay içinde tamamlanması için Yargıtay ve Danıştay'daki daire ve üye sayılarını iş yüküyle orantılı şekilde yeniden düzenleyeceğiz." dedi. Benzer şekilde, istinaf mahkemelerinin de incelemeleri 6 ay içinde sonuçlandırması için gerekli düzenlemelerin yapılacağını ifade etti.
YENİ ADLİYELER KURULACAK
Adalet hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için ihtiyaç duyulan bölgelerde yeni adliyelerin kurulacağını belirten Erdoğan, bu adliyelerle birlikte yargının daha hızlı ve etkin bir şekilde çalışmasının sağlanacağını kaydetti. Ayrıca, ceza mahkemelerinin görev alanlarının yeniden düzenleneceğini ve bu mahkemelerin işleyişine ilişkin iyileştirmelerin yapılacağını sözlerine ekledi.
İSTİNAF MAHKEMELERİ DAHA ETKİN HALE GETİRİLECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istinaf mahkemelerinde daire ve hakim sayılarının iş yüküne uygun şekilde artırılacağını belirtti. Uzmanlaşmayı sağlayacak adımlar atacaklarını ifade eden Erdoğan, uzun süren ilk derece mahkemesi davalarının istinaf mahkemelerinde öncelikli olarak inceleneceğini söyledi. Ayrıca, bazı davalarda istinaf aşaması olmadan doğrudan temyiz incelemesine geçileceğini açıkladı.
YENİ İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULUYOR
Hakimlerin uzmanlaşmasını sağlamak amacıyla ihtisaslaşmaya yönelik yeni uygulamaların hayata geçirileceğini belirten Erdoğan, "Hakimlerimiz, meslek hayatları boyunca hukuk veya ceza hakimi olarak sınıflandırılacak. Çevre, sağlık, sigorta, trafik ve iş kazalarından kaynaklanan davalar için yeni ihtisas mahkemeleri kurulacak." dedi. Bu düzenlemenin, yargı süreçlerinin hızlanmasına ve etkinliğin artırılmasına katkı sağlaması bekleniyor.
AVUKATLIK MESLEĞİNDE REFORM
Savunma mekanizmasını güçlendirmek amacıyla Avukatlık Kanunu'nu güncelleyeceklerini açıklayan Erdoğan, avukatların adli süreçlere daha etkin katılımını sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Şirketler ve yapı kooperatifleri için avukat bulundurma zorunluluğunun genişletileceğini, belirli davalarda avukatla temsil mecburiyeti getirileceğini ifade etti. Stajyer avukatlar için ekonomik destek sağlanacağını belirten Erdoğan, "Staj başlangıç desteğiyle avukat adaylarının mesleklerine ekonomik kaygılardan uzak bir şekilde hazırlanmalarını temin edeceğiz." dedi. Bağlı çalışan avukatlar için mesleğin niteliğine uygun yeni bir ücret rejimi oluşturulacağını da sözlerine ekledi.
YARGILAMA SÜRELERİ KISALTILACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yargılamaların daha kısa sürede tamamlanması için hedef sürelerin yeniden belirleneceğini söyledi. İlk derece ceza ve hukuk yargılamalarındaki sürelerin kısaltılacağını, istinaf kanun yolundaki hedef sürelerin de düzenleneceğini ifade etti. Erdoğan, "Duruşmaların 2 aydan fazla ertelenmemesi ve bazı uyuşmazlıkların duruşma yapılmaksızın çözülmesi sağlanacak. Ayrıca, bozma kararı verilen dosyaların ivedilikle görülmesi öncelikli hedefimizdir." dedi.
YAPAY ZEKA ADALET SİSTEMİNDE KULLANILACAK
Erdoğan, adalet hizmetlerinin teknolojiyle entegre edilmesi konusunda kararlı olduklarını belirtti. Dijital çözüm platformları, çevrim içi uyuşmazlıklar ve elektronik çözüm yöntemlerinin devreye alınacağını söyleyen Erdoğan, "Adalet hizmetlerinde yapay zeka uygulamalarından istifade edeceğiz." dedi. Yargılamaların hedef süreler içinde tamamlanması için adli ve idari yargı komisyonlarının yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Komisyonlara, adalet hizmetlerinin işleyişine yönelik rapor hazırlama görevi verileceğini de sözlerine ekledi.
PERFORMANS VE VERİMLİLİK ARTIRILACAK
Erdoğan, yargı süreçlerinin daha etkin hale gelmesi için önleyici teftiş uygulamalarının geliştirileceğini belirtti. Adalet Komisyonu Başkanlarına, yargılamaların hedef sürede tamamlanması konusunda yeni görevler tevdi edileceğini ifade etti. Performans ve verimliliğin artırılmasına yönelik çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini belirtti.
TEFTİŞ KURULLARI YARGI SORUNLARINI TAKİP EDECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teftiş kurullarının, özellikle uzun süren yargılamalar başta olmak üzere yargıdaki sorunları anlık olarak takip edeceğini belirtti. Erdoğan, bilirkişilikten kaynaklanan problemlerin çözümü için mevzuat düzenlemeleri yapılacağını ve idari tedbirlerin alınacağını açıkladı. Ayrıca, tebligat işlemlerindeki hataları azaltmak ve süreci hızlandırmak adına sadeleştirilmiş bir tebligat usulü belirleneceğini söyledi.
ELEKTRONİK TEBLİGAT ZORUNLU OLACAK
Tüm kamu görevlileri için elektronik tebligat alma zorunluluğu getirileceğini ifade eden Erdoğan, noterliklerin görev tanımlarının yargının iş yükünü azaltacak şekilde yeniden düzenleneceğini belirtti. Erdoğan, "Noterlik Kanunu'nu yenileyecek ve hukuk fakültesi mezunlarının görev alacağı, yeni bir müessese olarak noter yardımcılığını sisteme kazandıracağız." dedi. Bu adımın, noterlik hizmetlerinin daha verimli ve hızlı şekilde sunulmasına katkı sağlaması bekleniyor.
HUKUK EĞİTİMİNİN KALİTESİ ARTIRILACAK
Yargı Reformu Stratejisi'nin ikinci amacının insan kaynakları kapasitesinin güçlendirilmesi olduğunu belirten Erdoğan, hukuk eğitimine yönelik önemli değişikliklerin yapılacağını söyledi. Hukuk fakültelerine girişte başarı sıralaması şartının aşamalı olarak yükseltileceğini ve fakültelerin açılma kriterlerinin yeniden düzenleneceğini açıkladı. Erdoğan, müfredatın iyileştirilmesiyle hukuk eğitiminin daha nitelikli hale getirileceğini ifade etti.
ADALET BAKANLIĞI BAŞARI BURSU VERİLECEK
Hukuk fakültesi öğrencilerine, Adalet Bakanlığı tarafından başarı bursu verileceğini belirten Erdoğan, bu desteğin öğrencilerin eğitimine katkı sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca, mesleki yeterliliklerin artırılması amacıyla hakim ve savcı yardımcılığı süreçlerinin yeniden yapılandırılacağını, hizmet içi eğitimlerin güçlendirileceğini ve bu sayede meslek mensuplarının daha donanımlı hale getirileceğini vurguladı.
HAKİM VE SAVCILAR İÇİN YENİ DÜZENLEMELER
Erdoğan, hakim ve cumhuriyet savcılarının nakil, terfi ve disiplin işlemlerine yönelik hükümleri yeniden düzenleyeceklerini ve coğrafi teminat esasına dayalı bir nakil sistemi getireceklerini açıkladı. Atama ve nakil mevzuatında yer alan bölge sisteminin de yeniden ele alınacağını belirtti.
YENİ UZMANLIK KADROLARI İHDAS EDİLECEK
Adalet teşkilatındaki personel sayısını iş yüküyle orantılı bir düzeye getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Erdoğan, yeni uzmanlık kadrolarının ihdas edileceğini duyurdu. Ayrıca, personel eğitim merkezlerinin sayısının artırılacağını ve eğitim alan personel sayısının yükseltileceğini söyledi.
ADALET HİZMETLERİ SINIFI OLUŞTURULACAK
Devlet Memurları Kanunu'nda, adalet hizmetleri sınıfı oluşturulacağını belirten Erdoğan, bu düzenlemeyle adalet teşkilatı personeline özgü yeni düzenlemeler yapılmasının önünün açılacağını vurguladı. Bu adımların, yargıdaki insan kaynağını daha etkin ve verimli bir hale getirmek için önemli olduğunu ifade etti.
UZMAN KATİPLİK ÜNVANI İHDAS EDİLECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adalet personelinin kariyer imkanlarını geliştirmek amacıyla uzman katiplik unvanının oluşturulmasının gündemlerinde yer aldığını söyledi. Erdoğan, bu düzenlemenin adalet teşkilatında çalışan personelin mesleki motivasyonunu artıracağını ifade etti.
CEZA ADALETİ SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİ ARTIRILACAK
Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin üçüncü amacının ceza adaleti sisteminin etkinliğini artırmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, suç, yaptırım ve infaz dengesini toplumsal ihtiyaçlara uygun şekilde düzenleyeceklerini belirtti. Erdoğan, "Adil yargılanma hakkı başta olmak üzere hak ve özgürlüklerin korunması ilkesine uygun bir şekilde kısa süreli hapis cezalarına alternatif yaptırımları genişletiyoruz. Adli para cezalarının miktarlarını yeniden belirlemek önceliklerimizden biri olacak." dedi.
ALTERNATİF YAPTIRIMLAR VE CAYDIRICI TEDBİRLER
Erdoğan, hürriyeti bağlayıcı cezaların yerine alternatif yaptırım türlerinin getirileceğini belirtti. Psikolojik rahatsızlıkları olan bireyler ve madde bağımlıları için rehabilitasyon süreçlerinin zorunlu hale getirilmesinin planlandığını ifade eden Erdoğan, trafikte işlenen suçlara yönelik caydırıcı tedbirlerin artırılacağını duyurdu. Erdoğan, "Araçlarından inerek saldırı gerçekleştiren sürücülere ehliyetlerine el konulması dahil olmak üzere müstakil yaptırımlar uygulanacak. Ayrıca suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu ile vücut dokunulmazlığına, hürriyete ve çevreye karşı işlenen suçların cezalarını da artırıyoruz." diye konuştu.
UZLAŞTIRMA KURUMUNUN VERİMLİLİĞİ ARTIRILACAK
Erdoğan, ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında olay yerinin terk edilmesini zaruret dışında ayrı bir suç olarak düzenleyeceklerini açıkladı. Vatandaşların şikayetçi olduğu nişan, düğün ve asker uğurlamaları gibi etkinliklerde silahla ateş açma vakalarına yönelik cezaların ağırlaştırılacağını ifade eden Erdoğan, uzlaştırma kurumunun verimliliğini artıracaklarını söyledi. Erdoğan, "Lekelenmeme hakkını güçlendirecek ve adli sicil sistemini yeniden yapılandıracağız." dedi.
ADLİ SİCİL KAYITLARINDA DÜZENLEMELER YAPILACAK
Adli sicil kayıtlarının silinme sürelerini kısaltmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, çocukların adli sicil kayıtlarına yönelik farklı düzenlemelere gideceklerini açıkladı. Çocukların adli süreçlerde korunmasını sağlayacak mekanizmaların daha da güçlendirileceğini ve onarıcı adalet uygulamalarının devreye alınacağını dile getirdi.
İŞ YURTLARINDA ÜRETİM ARTIRILACAK
Ceza infaz ve denetimli serbestlik sistemlerinin yönetim kapasitelerinin geliştirileceğini ifade eden Erdoğan, mahkumların meslek edinmelerini sağlayacak programların yaygınlaştırılacağını ve iş yurtlarındaki üretim miktarını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bu adımların, topluma yeniden kazandırma süreçlerini daha etkili hale getireceği belirtildi.
HUKUK VE İDARİ YARGI SÜREÇLERİ DAHA ETKİN HALE GELECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin dördüncü amacının, hukuk ve idari yargılama süreçlerinin etkinliğini artırmak olduğunu açıkladı. Değer ve tutarı belirli bir miktarın altındaki talep ve davaların sadeleştirilmesi için çalışmalar yapılacağını ifade eden Erdoğan, hızlı yargılama usulleriyle bu tür davaların çözümlenmesinin hedeflendiğini belirtti. Erdoğan, "Bono evraklarının kayıt altında üretilmesini sağlayarak vatandaşlarımızın hukuki güvenliğini güçlendirmeyi amaçlıyoruz." dedi.
2025 "AİLE YILI" OLARAK İLAN EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2025 yılını "Aile Yılı" olarak ilan ettiklerini ve aile kurumunun korunması için yıl boyunca önemli çalışmalara imza atacaklarını hatırlattı. Yeni strateji belgesi çerçevesinde, aile hukukunda uygulamadan kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik çeşitli tedbirlerin hayata geçirileceğini söyledi. Erdoğan, aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesinin hükümetin öncelikli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.
AİLE ARABULUCULUĞU SİSTEME ENTEGRE EDİLECEK
Aile arabuluculuğu sisteminin hayata geçirilmesiyle, ailevi anlaşmazlıkların mahkemeye taşınmadan çözümlenmesinin amaçlandığını ifade eden Erdoğan, aile mahkemelerinin kuruluş ve yargılama usullerinde reformlar yapılacağını duyurdu. Erdoğan, "Boşanma ve nafaka usullerinden çocukların menfaatlerini gözeten düzenlemelere kadar geniş bir yelpazede yeni reformlar planlıyoruz." dedi. Bu düzenlemelerin, aile içi anlaşmazlıkların daha sağlıklı bir şekilde çözülmesine katkı sunacağı belirtildi.
İDARİ YARGI USULLERİ SADELEŞTİRİLECEK
Erdoğan, idari yargılama usulünü sadeleştirmek için önemli çalışmalar yürütüleceğini açıkladı. İdarenin taraf olduğu tam yargı davalarında sulh müessesesine başvurunun zorunlu hale getirileceğini belirten Erdoğan, bu düzenlemeyle dosyaların daha kısa sürede sonuçlandırılmasının sağlanacağını ifade etti.
İCRA VE İFLAS SİSTEMİ YENİDEN DÜZENLENECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, icra ve iflas sisteminin, alacaklı ve borçlu arasındaki hassas dengeyi ön planda tutacak şekilde yeniden dizayn edileceğini söyledi. Bu kapsamda, kanun değişikliği de dahil olmak üzere, sistemin daha adil ve etkin bir yapıya kavuşturulmasının temel öncelikler arasında yer aldığını vurguladı.
ŞİDDET MAĞDURU KADINLARA ADLİ SÜREÇLERDE KOLAYLIK SAĞLANACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin beşinci ve son amacının, adalete erişimin kolaylaştırılması olduğunu açıkladı. Bu kapsamda, özellikle kadın haklarına yönelik yeni uygulamaların devreye alınacağını belirten Erdoğan, "Şiddet mağduru kadınların adli süreçlere en kısa yoldan erişimini sağlamak birinci önceliğimizdir." dedi. Kadına yönelik şiddet suçlarıyla mücadele kapsamında, aile içi ve kadına yönelik şiddet suçları soruşturma bürolarının ülke genelinde yaygınlaştırılacağını ve bu bürolarda görev yapan savcıların uzmanlaştırılacağını ifade etti.
YAŞLI VE ENGELLİLER İÇİN ERİŞİM DOSTU ADLİ BİNALAR
Erdoğan, yaşlı ve engellilerin adalete erişimini kolaylaştıracak tedbirler alınacağını belirterek, mobil bilgilendirme ve yönlendirme hizmetlerinin devreye sokulacağını açıkladı. Yaşlı ve engelli dostu adli binalar inşa edileceğini, mevcut binaların ise bu standartlara uygun şekilde yenileneceğini vurguladı. Ayrıca, bu adımların sosyal alanlarla desteklenerek erişilebilirliğin daha da artırılacağını ifade etti.
AFET DURUMLARINDA YARGI FAALİYETLERİ KESİNTİSİZ DEVAM EDECEK
Doğal afetlerin yargı faaliyetlerini aksatmaması için Türkiye genelinde doğal afet ve acil durum merkezleri kurulacağını açıklayan Erdoğan, bu merkezlerin afet sonrası adalet hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesine olanak sağlayacağını belirtti. Bu düzenlemelerle, vatandaşların afet anlarında bile haklarını arayabileceği bir sistem oluşturulacağını ifade etti.
HUKUK VE ADALET DERSLERİ LİSELERE UZANACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, halihazırda ortaokullarda 6’ncı ve 7’nci sınıflarda seçmeli olarak okutulan hukuk ve adalet derslerinin liselere de taşınacağını söyledi. Bu adımın, gençlere erken yaşlardan itibaren adalet bilinci kazandırmayı hedeflediğini belirten Erdoğan, "Adalet anlayışını benimsemiş bireylerden oluşan bilinçli bir toplum inşa edeceğiz." dedi.
ADALET HİZMETLERİNDE YENİLİKLER VE TEŞEKKÜR MESAJI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile adalet hizmetlerinde doğrudan vatandaşların hayatına dokunan birçok yenilik ve düzenleme gerçekleştireceklerini ifade etti. "Rabb’im yar ve yardımcımız olsun. 4’üncü Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ülkemize, milletimize, hukuk ve adalet teşkilatımıza hayırlı olmasını diliyorum." diyen Erdoğan, belge hazırlanırken emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
KATILIMCILAR VE TAKDİM TÖRENİ
Toplantıya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk ve diğer üst düzey isimler katıldı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üzerinde "Adalet Mülkün Temelidir" yazılı bir tablo takdim etti.