MOODY'S, TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUYLA İLGİLİ KARAR ALMADI
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir karar almazken ülkeye ilişkin periyodik değerlendirmesini tamamladığını açıkladı.
TÜRKİYE'NİN EKONOMİK DAYANIKLILIĞINA VURGU
Moody's'in açıklamasında, Türkiye'nin büyük, çeşitlendirilmiş ve dirençli ekonomisinin, ılımlı kamu borç yükü ve iyileşen para ile makroekonomik politika etkinliği sayesinde desteklendiği belirtildi.
SERT PARA POLİTİKASI VE EKONOMİK DENGELENME
Açıklamada, sıkılaştırılmış para politikasının yurt içi kredi büyümesini sınırladığı, Türk lirasına güveni artırdığı, enflasyonist baskıları azalttığı ve cari açığı daraltarak yabancı sermaye girişini teşvik ettiği ifade edildi. Ayrıca, enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 30’a düşmesinin beklendiği ve merkez bankası döviz rezervlerinin pozitif seviyelere ulaşarak dış kırılganlık risklerini azalttığı vurgulandı.
KREDİ NOTU ARTIRIMI ŞARTLARI
Moody's, makroekonomik istikrarın tesis edilmesi, enflasyonun sürekli düşürülmesi, ekonominin dolarsızlaştırılması ve büyümenin kredi odaklı iç talepten uzaklaştırılması gibi politikaların başarılı şekilde uygulanması durumunda Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceğini belirtti.
MOODY'S'İN SON KARARI VE GELECEK TAKVİMİ
Moody's, 19 Temmuz 2024’te Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak "B3"ten "B1"e yükseltmiş ve görünümünü "pozitif" olarak korumuştu. Kuruluşun bir sonraki planlı Türkiye değerlendirmesi 25 Temmuz 2025’te yapılacak. Ancak belirtilen tarihlerin güncelleme garantisi taşımadığı ve değerlendirmelerin takvim dışında da yapılabileceği hatırlatıldı.