Dünyanın En İyi Yemekleri Sıralamasında 1 Numarada: Napoli Pizzası Tarifi

İnce hamuru, taze malzemeleri ve odun fırınında pişirilen özel pişirme yöntemiyle bilinen Napoli Pizzası evde nasıl yapılır? İşte tüm detaylarıyla tarifi!

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
26 Ocak 2025 15:07
GÜNCELLEME
26 Ocak 2025 15:08
Dünyanın En İyi Yemekleri Sıralamasında 1 Numarada: Napoli Pizzası Tarifi
EP
Esra Polat Editör

Napoli pizzası, İtalya’nın Napoli şehrinden dünyaya yayılan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan bir mutfak şaheseridir. İnce hamuru, taze malzemeleri ve odun fırınında pişirilen özel pişirme yöntemiyle bilinir. Peki, Napoli pizzası evde nasıl yapılır? İşte tüm detaylarıyla tarifi!

Napoli Pizzası Tarifi

napoli pizzası için malzemeler

Hamuru için:

  • 500 gr un (tip 00 un tercih edilir, yoksa çok ince beyaz un kullanabilirsiniz)
  • 325 ml su
  • 2 gr taze maya veya 1 gr kuru maya
  • 10 gr tuz
  • 1 çay kaşığı şeker

Sosu için:

  • 300 gr taze domates püresi (ya da konserve San Marzano domatesi)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • Tuz ve karabiber

Üzeri için:

  • 250 gr taze mozzarella (tercihen di bufala mozzarella)
  • Taze fesleğen yaprakları
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

napoli pizzası nasıl yapılır?

  1. Geniş bir kaba unu eleyin ve ortasını havuz gibi açın.
  2. Mayayı suyun içinde eritin ve şekerle karıştırarak 10 dakika bekletin.
  3. Maya karışımını yavaş yavaş una ekleyin ve karıştırmaya başlayın.
  4. Tuz ekleyerek yumuşak ama yapışkan olmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun (10-15 dakika).
  5. Hamuru top haline getirin, üzerini temiz bir bezle örtün ve oda sıcaklığında 6-8 saat mayalanmaya bırakın. (Geleneksel Napoli pizzası hamuru uzun süre fermente edilir, sabır şart!)
  6. Taze domates püresini zeytinyağı, tuz ve karabiberle karıştırın.
  7. İsteğe bağlı olarak sarımsağı ezerek ekleyebilirsiniz. Sos pişirilmeden kullanılır.
  8. Mayalanan hamuru eşit büyüklükte 4 parçaya bölün.
  9. Her bir parçayı top haline getirip 30 dakika dinlendirin.
  10. Hamuru un serpilmiş bir yüzeyde elinizle, ortasını ince bırakacak şekilde açın. (Merkez ince, kenarlar hafif kabarık olmalıdır. Oklava kullanmayın!)
  11. Açtığınız hamuru bir pizza taşının üzerine veya tepsiye yerleştirin.
  12. Üzerine hazırladığınız domates sosunu ince bir tabaka halinde yayın.
  13. Mozzarellayı iri parçalar halinde pizzanın üzerine serpin.
  14. Taze fesleğen yapraklarını yerleştirin ve zeytinyağı gezdirin.
  15. Geleneksel Napoli pizzası 500°C sıcaklıktaki odun fırınlarında 60-90 saniyede pişirilir. Ancak evde bu sıcaklığa ulaşmak mümkün değilse:
  16. Fırınınızı 250°C’ye önceden ısıtın. (Pizza taşı veya tepsi de fırınla birlikte ısınmalı!)
  17. Pizzayı fırına yerleştirin ve 6-8 dakika pişirin. 
  18. Kenarların hafifçe yanık görünmesi idealdir.

Yanında zeytinyağı gezdirilmiş roka salatası veya beyaz şarapla servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları

  • San Marzano domatesi gibi kaliteli malzemeler kullanmak pizzanın lezzetini artırır.
  • Hamur için bekleme süresine sadık kalın, bu süre pizzanın dokusunu ve tadını mükemmel hale getirir.
  • Fırınınızın en sıcak ayarını kullanarak en kısa sürede pişirmeye çalışın.

 AFİYET OLSUN..

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa