ABB Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi devam ediyor

AKK’nin Ulus’un 1/5000’lik İmar Planı Değişikliği Sunum Toplantısı ABB’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
27 Ocak 2025 12:41
GÜNCELLEME
27 Ocak 2025 13:21
ABB Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi devam ediyor
BY
Barış Yılmaz Muhabir

ABB EV SAHİPLİĞİNDE TOPLANTI GERÇEKLEŞTİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Ulus’un 1/5000 ölçekli İmar Planı Değişikliği Sunum Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Toplantı, Ankara Kent Konseyi’nde (AKK) düzenlendi.

UZMANLAR PLANLAMA SÜRECİNİ DETAYLANDIRDI

Toplantıda, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, planlama sürecine ilişkin kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Ardından, ihaleyi gerçekleştiren ekibin lideri ve şehir plancısı Necati Uyar, ihale sonrasında yapılan çalışmalar ve süreçteki detayları katılımcılarla paylaştı.

KATILIM YOĞUNDU

Etkinliğe, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş’in yanı sıra ABB temsilcileri, AKK Meclis ve Çalışma Grubu üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

BÖLGENİN TARİHİ KİMLİĞİ KORUNARAK İŞLEVLİ HALE GETİRİLECEK

Toplantıda, Ulus’un tarihi yapısını koruyarak geliştirilmesi, ulaşım sorunlarının giderilmesi ve turizm potansiyelinin artırılmasına yönelik planlanan değişiklikler ele alındı. Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, yenileme alanının 185 hektar, kentsel sit alanının ise 210 hektar olduğunu belirtti. ABB’nin, yenileme alanındaki proje ve uygulamalardan sorumlu olduğunu vurguladı.

Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş

ANKARA'NIN TARİHİ ZENGİNLİKLERİ GELECEĞE TAŞINIYOR

Ödemiş, Ulus bölgesindeki kültürel ve tarihi değerlerin önemine işaret ederek, “210 hektarlık alanda iki arkeolojik birinci derece sit alanı var. Arslanhane Camisi, Hacı Bayram Camii ve çevresi, Augustus Tapınağı gibi çok önemli tarihi yapılar bulunuyor. Bu durum, yaşadığımız alanın ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

PLANLAMA RANT KAYGISINDAN UZAK

Bekir Ödemiş, yapılan planlamanın ABB’nin misyon ve hedeflerine uygun şekilde koruma odaklı olduğunu belirterek, “Bu plan, kesinlikle rant veya siyasi kaygılar taşımıyor. Sosyoekonomik koşulları iyileştirmek, Ankara’nın tarihi kimliğini koruyarak dünya çapında tanınırlığını artırmak amacıyla hazırlandı.” dedi.

SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS KORUNUYOR

Ödemiş, planlama çalışmalarında sadece fiziki alanların değil, aynı zamanda somut olmayan kültürel mirasın da dikkate alındığını ifade etti. Bu kapsamda, gelenekler ve yaşanmışlıkların da geleceğe taşınması için özel bir çaba gösterildiğini vurguladı.

CUMHURİYET'İN İKİNCİ YÜZYILINA YAKIŞIR BİR BAŞKENT HEDEFİ

Bekir Ödemiş, sözlerini, “Amacımız, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında, hepimizin yaşamaktan mutluluk duyduğu, kimlikli bir Ankara yaratmak. Ankara’yı koruyarak ve geliştirilmiş bir kent olarak geleceğe taşımak için çalışıyoruz.” diyerek tamamladı.

ORTAK AKIL İLE ÇÖZÜM VURGUSU

Ankara Kent Konseyi (AKK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici, toplantıda yaptığı konuşmada, Ankara Kalesi ve çevresindeki çalışmaların önemine dikkat çekti. AKK Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi’nin faaliyetlerine değinen Yahnici, ABB ile "Ortak Akıl" çerçevesinde hareket etmenin gerekliliğini vurguladı.

Ankara Kent Konseyi (AKK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici

TURİZMİN GELİŞİMİNDE TRAFİK VE OTOPARK SORUNU KRİTİK

Yahnici, Ulus bölgesi ve Ankara Kalesi çevresindeki otopark ve trafik sorunlarının bölge turizmini olumsuz etkilediğini belirtti. Bu sorunların çözümünün elzem olduğunu ifade eden Yahnici, "Tarih ve kültür zenginliğine sahip bu bölgede otopark eksikliği ve trafik sorunları çözülmeden turizm mümkün değil. 2 bin yıllık bir kale bölgesinden bahsediyoruz ve bu tarihi mirası korumak için üç yıldır Sayın Bekir Ödemiş ile çalışmalar yapıyoruz." dedi.

YAHUDİ MAHALLESİ İÇİN KORUMA ÇAĞRISI

Yahnici, konuşmasında Yahudi Mahallesi’nin korunmasına yönelik çağrıda bulundu. Mahallenin tehlike altında olduğunu vurgulayan Yahnici, “Yahudi Mahallesi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Hep birlikte bu tarihi bölgeyi korumak için çözüm aramalıyız ve bir an önce harekete geçmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

DETAYLI TESPİT VE ANALİZLER YAPILDI

Toplantıda söz alan şehir plancısı Necati Uyar, Ulus bölgesinin imar planı değişikliklerine dair kapsamlı analizler yapıldığını belirtti. Her bina ve sokak için detaylı tespitler gerçekleştirildiğini ifade eden Uyar, “Ulaşım, altyapı, kentsel dokular, yeşil alanlar ve tarihi yapıların envanteri ayrıntılı bir şekilde incelenerek veri tabanına aktarıldı.” dedi.

Şehir plancısı Necati Uyar

TARİHİ VE ARKEOLOJİK SİT ALANLARI PLANA DAHİL

Necati Uyar, Hacı Bayram, Kale ve Anafartalar Mahallesi’nin imar alanı içerisinde yer aldığını, planın birinci ve ikinci derece arkeolojik sit alanlarını da kapsadığını dile getirdi. Ayrıca, Ulus çevresindeki raylı sistem durakları, tramvay güzergahı önerileri ve trafikle ilgili çözüm önerilerinin plana dahil edildiğini belirtti.

Şehir plancısı Necati Uyar

TRAFİK VE OTOPARK SORUNLARI İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Sunumda, yapıların mevcut durumlarının yanı sıra Necatibey ve Hamamönü gibi bölgelerin imar planında yer aldığı, Samanpazarı ve Ankara Kalesi çevresindeki trafik ve otopark sorunlarına çözüm önerileri getirildiği ifade edildi. Özellikle raylı sistem duraklarının artırılması ve tramvay projelerinin bu sorunların çözümünde etkili olacağı vurgulandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa