Egzama hastalarına müjde: Artık çözümsüz değil!

Egzama, yeni tedavi yöntemleri ve ilaçlarla artık daha kolay yönetilebiliyor. Peki egzama neden olur? Detaylar haberde...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
29 Ocak 2025 09:57
GÜNCELLEME
29 Ocak 2025 10:42
Egzama hastalarına müjde: Artık çözümsüz değil!
Hakan Öksüz Editör

Akdeniz Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Ayşe Akman, egzamanın ciltte kızarıklık, sulanma ve kaşıntıya neden olan yaygın bir hastalık olduğunu ifade etti. 

AÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Akman

Prof. Dr. Akman, “Egzama, vücudun yabancı olarak algıladığı maddelere karşı geliştirdiği bir reaksiyondur. Deri hastalıkları arasında en sık görülenlerden biridir” dedi.

TANIDA YAMA TESTİ VE BİYOPSİ UYGULANIYOR

Egzamanın farklı türlerinin bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Akman, bu hastalığın teşhisinde kapsamlı testlerin önemli olduğunu vurguladı.

Akman, “Alerjik olup olmadığını anlamak için yama testi yapıyoruz. Ayrıca mantar gibi diğer deri hastalıklarıyla karıştırılmaması için kazıntı incelemesi ve gerektiğinde biyopsi alıyoruz. Doğru tanı koyarak hastalığın türüne göre tedavi uygulamak, sürecin başarısını artırıyor” diye konuştu.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER VE STRES EGZAMAYI TETİKLİYOR

Egzamanın oluşumunda stres, hava koşulları, hayvan tüyleri ve polen gibi faktörlerin etkili olabileceğini belirten Prof. Dr. Akman, hastaların tetikleyici unsurlardan uzak durması gerektiğini ifade etti. 

MODERN TEDAVİLER HASTALARIN ERİŞİMİNDE

Egzamanın tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirten Prof. Dr. Akman, günümüzde kortizon ve bağışıklık baskılayıcı ilaçlar yerine daha gelişmiş ilaçların kullanıldığını söyledi. 

Akman, “Bu ilaçlara devlet desteğiyle ulaşmak mümkün. Ancak, hastaların üniversite veya eğitim araştırma hastanelerine başvurması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HASTALARIN YAŞAM KALİTESİ ARTABİLİR

Egzama hastalığı nedeniyle uzun süre sıkıntı yaşayan Arif Kara, yeni tedaviler sayesinde rahatladığını belirterek, “Geceleri kaşıntıdan uyanıyordum, sulu yaralar oluşuyordu. Ancak yeni tedavi sürecine başladığımdan beri şikayetlerim azaldı” dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa