Göğüs ağrısı ve çarpıntı yaşıyorsanız dikkat!

Kalp kapak hastalıkları, erken teşhis edilmediğinde ölümcül riskler doğurabiliyor. Prof. Dr. Selim İsbir, uyarılarını sıraladı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
29 Ocak 2025 13:36
GÜNCELLEME
29 Ocak 2025 14:21
Göğüs ağrısı ve çarpıntı yaşıyorsanız dikkat!
Hakan Öksüz Editör

Nefes darlığı, çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi belirtiler günlük yaşamda sık görüldüğü için çoğu zaman hafife alınıyor. Bu şikayetler, kalp kapak hastalıklarının habercisi olabilir.

KALP KAPAK HASTALIKLARI SESSİZ İLERLEYEBİLİR

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nde görevli Prof. Dr. Selim İsbir, bu belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “Kalp kapak hastalıkları zamanında fark edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir” dedi.

YAŞAM SÜRESİNİN UZAMASI RİSKİ ARTIRIYOR

Kalp kapak hastalıklarının özellikle ileri yaş grubunda daha yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. İsbir, “Dünya genelinde yüzde 2 oranında görülen bu hastalık, 75 yaş üstü bireylerde yüzde 15’e kadar çıkabiliyor. Hastalar, nefes darlığı, çabuk yorulma ve göğüs ağrısı nedeniyle sosyal hayattan uzaklaşabiliyor. Ayrıca depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik sorunlara da yol açabiliyor. Çalışma çağındaki bireylerde ise ilerleyen aşamalarda iş gücü kaybına neden olabiliyor” ifadelerini kullandı.

BU BELİRTİLERDE VAKİT KAYBETMEDEN DOKTORA BAŞVURUN

Kapak hastalıklarının, etkilenen kapağa göre farklı belirtiler gösterebileceğini söyleyen Prof. Dr. İsbir, şu noktalara dikkat çekti:

  • Göğüs ağrısı
  • Nefes almakta zorlanma
  • Ani bayılma
  • Şiddetli çarpıntı

ERKEN TEŞHİSLE TEDAVİ MÜMKÜN

Kalp kapak hastalıklarının tanısının konulmasının ardından tedavi sürecinin başarılı ilerlediğini belirten Prof. Dr. İsbir, “Özellikle kalp kası zayıflamadan, yani kalp yetmezliği gelişmeden ve ritim bozukluğu ortaya çıkmadan yapılan ameliyatların başarı oranı oldukça yüksektir. Bu tür operasyonlar sonrası hastalar normal yaşamlarına dönebilir” dedi.

TEDAVİ YÖNTEMİ HASTAYA GÖRE DEĞİŞİYOR

Son yıllarda yaygınlaşan kasıktan kapak değişimi işleminin uygun hastalarda başarılı sonuçlar verdiğini belirten Prof. Dr. İsbir, şu bilgileri verdi:

AMELİYAT SONRASI ENFEKSİYONA DİKKAT

Kapak ameliyatı geçiren hastaların en fazla dikkat etmesi gereken konunun enfeksiyon olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İsbir, şu uyarılarda bulundu:

  • Kan sulandırıcı ilaçlar düzenli kullanılmalı.
  • Diş tedavilerinde enfeksiyon riski göz önünde bulundurulmalı.
  • Herhangi bir cerrahi işlem öncesinde doktor bilgilendirilmeli.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa