Deprem fırtınası sürüyor! Ege Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem

Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Ege Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
03 Şubat 2025 12:54
GÜNCELLEME
03 Şubat 2025 13:52
Deprem fırtınası sürüyor! Ege Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

EGE DENİZİ'NDE DEPREM HAREKETLİLİĞİ DEVAM EDİYOR

Ege Denizi’nde 28 Ocak’tan bu yana artan sismik hareketlilik sürüyor. Kandilli Rasathanesi, saat 12.29’da 5.1 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini açıkladı. Depremin, deniz tabanının 5 kilometre derinliğinde gerçekleştiği bildirildi.

DEPREM ÇEVRE İLLERDE HİSSEDİLDİ

Depremin, İzmir, Aydın ve Muğla’nın kıyı ilçelerinde de hissedildiği belirtildi. Sarsıntı kısa süreli paniğe neden olurken, yetkililer tarafından şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun yaşanmadığı açıklandı. Deprem sonrası bölgede artçı sarsıntılar gözlemlendi.

SANTORİNİ ADASI'NDA TAHLİYE BAŞLADI

Son 6 günde bölgede 400'ün üzerinde depremin kaydedildiği bildirildi. Yunanistan’ın Santorini Adası’nda yaşayanların, artan sismik hareketlilik nedeniyle adayı terk etmeye başladığı aktarıldı. Uzmanlar, bölgede volkanik faaliyetlerin gözlemlendiğine ve riskin giderek arttığına dikkat çekti.

Santorini Adası

UZMANLAR TSUNAMİ RİSKİNE KARŞI UYARIYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgede yaşanan depremleri değerlendirdi. Şu anda gerçekleşen sarsıntıların üst kabukta meydana geldiğini belirten Sözbilir, bu depremlerin Türkiye’yi doğrudan etkilemeyeceğini ancak tsunami riski oluşturabileceğini ifade etti. Sözbilir, 1956 yılında Bodrum açıklarında yaşanan deprem sonrası 1-2 metre yüksekliğinde tsunami dalgalarının görüldüğünü hatırlattı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir

DEPREMİN NEDENİ TEKTONİK VE VOLKANİK HAREKETLER

Yunan bilim insanları, depremleri fay hareketleriyle açıklarken, bazı Türk uzmanlar ise volkanik aktivitenin de etkili olduğunu vurguluyor. Sözbilir, Santorini volkanının kuzeyinde yaşanan sarsıntıların hidrotermal veya jeotermal kaynaklı olabileceğini belirterek, magmanın hareketliliğiyle ilişkili bir durum olabileceğini ve bunun sadece tektonik süreçlerle açıklanamayacağını ifade etti.

BÖLGEDE DERİN ODAKLI DEPREMLER YAŞANABİLİR

Ege Denizi’nde geçmişte 40 ila 100 kilometre derinlikte depremler meydana geldiği biliniyor. Şu an yaşanan sarsıntıların daha sığ derinliklerde olduğunu belirten Sözbilir, derinliklerin artması halinde sorunun biraz daha büyüyebileceğini söyledi. 

DENİZ SEVİYESİNDEKİ DEĞİŞİM DOĞAL OLAYLARLA AÇIKLANDI

Sosyal medyada İzmir Körfezi kıyılarında suların çekildiğine dair paylaşımlar yapıldı. Sözbilir, bu durumun büyük ihtimalle doğa olaylarıyla ilgili olduğunu belirterek, gelgit hareketleri veya Ay’ın konumuna bağlı değişimler yaşanabileceğini ifade etti ve şu an için deniz seviyesindeki bu değişimlerin depremle bağlantılı olmadığını dile getirdi.

DEPREM FIRTINASI AYLARCA SÜREBİLİR

Sözbilir, bölgede 2011 yılında da benzer bir deprem fırtınasının yaşandığını ancak o dönemde volkanik bir hareketlilik gözlenmediğini hatırlattı. Sismik hareketliliğin aylarca devam edebileceğini belirten Sözbilir, şu an için büyük bir depremin beklendiğine dair bir verinin olmadığını vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa