FAY HATTI 30 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA
Yunanistan'da yaşanan sismik hareketlilikle ilgili açıklamalarda bulunan Deprem Uzmanı Gerasimos Papadopulos ve Selanik Aristoteles Üniversitesi'nden Sismoloji Profesörü Manolis Skordilis, bölgede aktif hale gelen fay hattının 30 kilometre uzunluğunda olduğunu bildirdi. Uzmanlar, sarsıntıların tektonik kökenli olduğunu vurguladı.
DEPREMLERİN SAYISI VE ŞİDDETİ ARTIYOR
Papadopulos, 24 Ocak'tan bu yana süren sismik hareketliliğin 1 Şubat sabahından itibaren belirgin şekilde arttığını ifade etti. Depremlerin sayısında ve büyüklüğünde gözle görülür bir artış yaşandığını belirten uzman, "Şu ana kadar sistemimiz 400'den fazla depremi kaydetti ve analiz etti. Ancak daha küçük ölçekli sarsıntıları inceleyemiyoruz." dedi.
YIKICI ETKİ BEKLENMİYOR
Depremlerin büyük ölçüde deniz altında gerçekleştiğini hatırlatan Papadopulos, bu nedenle büyük çaplı yıkıcı etkilerin beklenmediğini dile getirdi. "Sarsıntılar, deniz altındaki tektonik çukurda meydana geliyor. Büyük çaplı bir yıkımın meydana gelmesi için daha güçlü depremlerin olması gerekir." ifadelerini kullandı.
SANTORİNİ VOLKANI TEHLİKE ALTINDA DEĞİL
Santorini Volkanı'nın sismik hareketlilikten etkilenme ihtimaline de değinen Papadopulos, şu an için volkanı tetikleyecek herhangi bir jeofiziksel koşulun oluşmadığını belirtti.
1956'DA 7,3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEN FAY AKTİF
Sismoloji Profesörü Skordilis ise Santorini açıklarında artan sismik hareketliliğin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Aktif hale gelen fay hattının 20 kilometreden uzun olduğunu belirten uzman, bu hattın 1956 yılında 7,3 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini hatırlattı.
DAHA BÜYÜK BİR DEPREM İHTİMAL DAHİLİNDE
Olası büyük bir deprem konusunda değerlendirmelerde bulunan Skordilis, "Kesinlikle göz ardı edilemez. Şu an için en olası senaryo bu değil ancak tamamen dışlanamaz." ifadelerini kullandı.