İSTANBUL VE MARMARA'DA OLABİLECEK DEPREMİN EKONOMİK YIKIMI
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde yaşanması muhtemel büyük bir depremin Türkiye’nin sanayi altyapısına ve ekonomisine olabilecek etkileri üzerine dikkat çekti. Baran, sanayi kuruluşlarının daha güvenli alanlara taşınması gerektiğini belirterek, bu sayede üretim güvenliğini artırırken bölgedeki nüfus yoğunluğunun da azaltılabileceğini vurguladı.
AFETLERE KARŞI ALINACAK MÜHENDİSLİK TEDBİRLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
ATO, afetlere karşı daha dirençli yapılar inşa edilmesi ve mühendislik hizmetlerinin önemine dair farkındalık yaratmak amacıyla bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO’nun 63 No’lu Proje Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Cengiz Gökay ve Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin katıldı. Çalıştayda afet öncesi mühendislik hizmetlerinin kritik öneme sahip olduğu ve afetlere karşı hazırlığın ulusal bir sorumluluk olduğu vurgulandı.
MARMARA BÖLGESİ’NİN EKONOMİK GÜCÜ VE RİSKLERİ
Gürsel Baran, Marmara Bölgesi’nin ekonomik açıdan kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Bölge, Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılasının %45'ini üretirken, sanayi ve ticaretin merkezi konumunda. İstanbul ve Marmara Bölgesi, üretim ve ticaretin %62,5’ini gerçekleştiriyor. Baran, bölgenin bu stratejik önemine rağmen, olası bir depremin sosyal ve ekonomik açıdan yıkıcı sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti ve sanayi kuruluşlarının güvenli alanlara taşınmasının önemini vurguladı.
BİR AFETİN YIKICI SONUÇLARI
Baran, afetlerin sadece fiziksel değil, aynı zamanda sosyal, psikolojik ve ekonomik sonuçlar doğurduğunun altını çizdi. Depremler ve diğer doğal afetlerin tamamen önlenemeyeceğini, ancak alınacak önlemlerle etkilerinin azaltılabileceğini ifade etti. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri örneğini vererek, bu tür felaketlerin ülke genelinde büyük kayıplara yol açtığını belirtti. Baran, "Afetler öncesi önlem, beka meselesidir" diyerek mühendislik hizmetlerinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
AFETLERİN RİSKİNİ AZALTMAK MÜHENDİSLİKLE MÜMKÜN
Çalıştaya katılan ATO 63 No’lu Proje Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Cengiz Gökay, afetlere karşı alınan mühendislik tedbirlerinin sadece teknik bir gereklilik olmadığını, aynı zamanda bir milli sorumluluk olduğunu ifade etti. Gökay, Türkiye'nin afet riskleri ile başa çıkabilmek için mühendislik hizmetlerinin en yüksek standartlarda yapılması gerektiğini belirtti. Japonya'nın depreme karşı aldığı önlemleri örnek göstererek, mühendislik yatırımının milletin geleceğini sağlamlaştıracağını vurguladı.
EĞİTİM VE BİLİNÇLENME ÖNEMLİ
Afetler konusunda toplumu bilinçlendirmek ve afetlere karşı hazırlık sağlamak gerektiğini belirten Gökay, bu konuda kamu sorumluluğunun büyük olduğunu söyledi. Toplumun afetler konusunda bilinçlendirilmesi için eğitimlerin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
"İNSAN HATASINDAN İNSANLAR ÖLÜYOR"
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, yapı denetimi ve mühendislik kontrolünde yapılan binaların depremde yıkılmadığını belirtti. Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını ifade eden Şahin, "İnsan hatasından insanlar ölüyor" diyerek, mühendislik dışı yaklaşımların ne kadar tehlikeli olabileceğini vurguladı.
ÇALIŞTAY OTURUMLARI
Çalıştayın ilk oturumunda "Afetlere Hazırlık Sürecinde Kamunun Görevi ve Sorumlulukları" konuşuldu. İkinci oturumda ise "Proje ve Yapı Denetim Hizmetlerinde Saha Uygulamaları" ele alındı. Üçüncü oturumda "Tüm Tarafları İle Yapı Denetim Hizmetleri" konusu masaya yatırıldı. Son oturumda ise "Mimarlık, Mühendislik ve Yapı Denetim Hizmetlerinde İdari Soruşturma Süreçleri ve Hukuki Yaptırımlar" tartışıldı.
KATILIMCILAR VE YETKİLİLER
Programda, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berkay Gökçınar ve ATO’nun 63 No’lu Proje Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri yer aldı. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AFAD ve diğer yetkili kurumların temsilcileri de programa katıldı.