Boşanan çiftin çocuklarının yurt dışına iadesinde AYM'den karar!

Anayasa Mahkemesi, çocukların Almanya'ya iadesi kararında yargılamanın uzun sürmesi ve yeterli değerlendirme yapılmamasını hak ihlali olarak değerlendirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Şubat 2025 11:47
GÜNCELLEME
06 Şubat 2025 12:18
Boşanan çiftin çocuklarının yurt dışına iadesinde AYM'den karar!
AA
Kaynak AA

BOŞANMA SONRASI ÇOCUKLAR İÇİN İADE SÜRECİ BAŞLADI

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, başvurucu anne, 2010'da Türkiye'de evlendiği eşiyle Almanya'ya yerleşti. 2013 ve 2014 yıllarında iki çocukları olan çift, 2018'de Türkiye’ye dönerek boşanma davası açtı. Gebze 3. Aile Mahkemesi, aynı yıl çiftin boşanmasına ve çocukların geçici velayetinin anneye verilmesine karar verdi. Ancak karar kesinleşene kadar çocukların yurt dışına çıkışı yasaklandı.

ÇOCUKLARIN İADESİ ÜÇ YIL SONRA GERÇEKLEŞTİ

Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı, çocukların Almanya'daki ikamet adresi nedeniyle 2019 yılında "mutat meskene iade" davası açtı. Başvurucu annenin itirazlarına rağmen süreç 2022’de kesinleşti ve çocuklar Almanya’ya iade edildi.

ANNE: ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Anne, çocukların babaları tarafından psikolojik ve fiziksel tehlikeye maruz kalabileceğini, mahkemenin yeterli inceleme yapmadan karar verdiğini belirtti. Ayrıca çocukların, kendileriyle ilgilenmeyen babalarına teslim edilmesinin çocuğun üstün yararı ilkesine aykırı olduğunu öne sürerek Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

AYM: AİLE HAYATINA SAYGI HAKKI İHLAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, yargılamanın uzun sürmesi ve çocukların iadesi konusunda yeterli değerlendirme yapılmaması gerekçesiyle Anayasa’nın 20. maddesinde yer alan aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

KARARDA LAHEY SÖZLEŞMESİ’NE ATIF YAPILDI

AYM kararında, Lahey Sözleşmesi’nin taraf devletlerden çocuğun ivedilikle iadesini zorunlu kıldığını belirtti. Ancak bu süreçte devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmediği, bu durumun da aile hayatına saygı hakkını ihlal ettiği vurgulandı.

ÇOCUĞUN YÜKSEK YARARI GÖZETİLMEDİ

Başvurucu annenin çocukları Türkiye’ye zorla getirmediği ve Almanya’da risk altında olabileceklerini belirttiği ifade edilen kararda, mahkemenin bu durumu yeterince değerlendirmediği kaydedildi. Kararda, “Çocuğun yüksek yararı ilkesi doğrultusunda ilgili ve yeterli bir gerekçe sunulmadığı sonucuna ulaşılmıştır.” denildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa