TOPRAK ALTINDAN ÇIKAN GİZEMLİ ŞİŞE
Birleşik Krallık’ın Lincolnshire bölgesinde inşaat çalışmaları sırasında işçiler, geçen yıl toprağın altında eski bir şişe keşfetti. Mülk sahibi, bunun tarihi bir eser olabileceğini düşünerek Lincoln Üniversitesi’yle iletişime geçti. Şişenin mantarını çıkarmadan içeriğini analiz etmelerini istedi.
Üniversitenin Kültürel Mirasın Korunması bölümünden Josephine McKenzie, gelen taleplerin genellikle çeşitli tarihi nesnelerle ilgili olduğunu ancak böylesine ilginç bir keşfi ilk kez incelediklerini söyledi.
İÇİNDE ROM BEKLERKEN GERÇEK BAŞKA ÇIKTI
Üçüncü sınıf öğrencisi Zara Yeates, projeyi üstlenerek şişenin içeriğini incelemeye başladı. Farklı dalga boylarında ışık kullanarak yapılan testler sonucunda, sıvının büyük oranda idrar ve vücut sıvılarından oluştuğu belirlendi.
Şişenin tasarımına bakıldığında 1790 ile 1840 yılları arasında elle şekillendirilerek üretildiği anlaşıldı. Yeates, şişe kalıplarının 1840’tan itibaren kullanılmaya başlandığını, dolayısıyla nesnenin bu 50 yıllık dönemde yapılmış olması gerektiğini ekledi.
NEREDEYSE İÇİYORLARDI!
Şişeyi bulan işçiler, içindekinin rom olduğunu düşünerek içmeyi planladı. Neyse ki proje müdürü, nesnenin önemini fark ederek duruma müdahale etti. Yeates, olayla ilgili şunları söyledi:
CADI ŞİŞESİ Mİ?
Araştırmacılar, şişenin kötü ruhları uzak tutmak amacıyla evlerin altına gömülen bir “cadı şişesi” olabileceğini düşünüyor. IFLScience’a göre bu tür şişeler genellikle hayvan kemikleri, yapraklar, otlar ve çiçekler gibi doğal maddeler içeriyordu.
Öte yandan, şişenin denizciler tarafından sağ salim geri dönme umuduyla evlerinin altına gömüldüğü ihtimali de değerlendiriliyor.
MÜZEDE SERGİLENECEK
Yaklaşık 200 yıllık bu gizemli şişe, haziran ayında Lincoln Üniversitesi’nde sergilendikten sonra mülk sahibine geri verilecek. Keşif, dönemin batıl inançları ve korunma ritüellerine ışık tutması açısından büyük ilgi çekiyor.