Uzman yanıtladı: Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası ne kadar sürecek?

Prof. Dr. Gonca Kuşcu tarafından yapılan açıklamaya göre, Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası aylarca devam edebilir.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Şubat 2025 14:09
GÜNCELLEME
06 Şubat 2025 15:19
Uzman yanıtladı: Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası ne kadar sürecek?
AA
Kaynak AA

UZMANLARDAN VOLKANİK FAALİYET AÇIKLAMASI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Kuşcu, Ege Denizi’nde yaşanan sismik hareketliliğin uzun süre devam edebileceğini belirtti. Kuşcu, bu tür hareketliliğin volkanik bir patlamaya neden olmadan da aylar boyunca sürebileceğini ifade etti.

EGE DENİZİ'NDE VOLKANİK VE TEKTONİK ETKİLER

Jeolojik özellikler göz önünde bulundurulduğunda Ege Denizi'nde hem volkanik hem de tektonik kökenli sismik hareketlerin doğal olduğunu vurgulayan Kuşçu, Kristiana-Santorini-Kolumbo volkanik sisteminde yaklaşık 25 küçük denizaltı volkanının bulunduğunu, bölgenin Güney Ege Volkanik Yayı olarak tanımlanması gerektiğini ifade etti. 

BÖLGEDEKİ VOLKANİK ALANLAR

Kuşçu, Ege Volkanik Yayı’nda meydana gelen güncel sismik fırtınanın Kristiana-Santorini-Kolumbo bölgesinde gerçekleştiğini belirterek, bir diğer önemli volkanik alanın ise Datça ve Bodrum kıyılarının 20-25 kilometre açığında bulunan İstanköy-İncirli-Sakarcılar bölgesi olduğunu kaydetti. 

SİSMİK FAALİYETLERİN OLASI ETKİLERİ

Önceki volkanik aktiviteler sırasında oluşan kül tabakalarının Batı Anadolu’da geniş bir alana yayıldığını ifade eden Kuşçu, Datça ve Bodrum yarımadalarında da kül ve pomza birikintilerinin bulunduğunu belirtti. Kuşçu, son günlerde yaşanan sismik hareketliliğin volkanik veya tektonik kaynaklı olabileceğini ve bu tür hareketlerin uzun sürebileceğini aktardı. 

TSUNAMİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

Kuşçu, sismik hareketliliğin nasıl sonuçlanacağının zamanla ortaya çıkacağını vurgulayarak, bölgedeki volkanlarin faaliyete geçmesi halinde 30 kilometrelik bir alan içerisinde risk oluşabileceğini ifade etti. Ayrıca, tsunami riskinin yalnızca volkanik faaliyetlerden değil, depremler ve heyelanlar gibi doğal afetlerden de kaynaklanabileceğini hatırlattı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa