SUUDİ ARABİSTAN'DA UMRE ZİYARETİ İÇİN MENENJİT AŞISI ZORUNLULUĞU KALDIRILDI
Suudi Arabistan, her yıl milyonlarca Müslümanın ziyaret ettiği kutsal topraklara yönelik dikkat çeken bir karar aldı. Umre amacıyla ülkeye giriş yapacak kişiler için daha önce zorunlu tutulan Neisseria menenjitine karşı aşı şartında değişiklik yapıldı. Yeni düzenleme ile bu aşının uygulanma zorunluluğu kaldırıldı.
MENENJİT AŞISI ŞARTI ASKIYA ALINDI
Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi, umreciler için menenjit aşısı zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu. Konuya ilişkin yeni karar, ülkedeki tüm hava yollarına bildirildi. Daha önce yayımlanan ve menenjit aşısını zorunlu hale getiren genelge ise iptal edildi.
ÖNCEKİ KARAR 10 OCAK'TA YAYIMLANMIŞTI
10 Ocak’ta yürürlüğe giren önceki düzenlemeye göre; Suudi Arabistan’a giriş yapacak umrecilerin, menenjit aşısını belirlenen süreler içinde yaptırmaları gerekiyordu. Aşının, ülkeye varıştan en az 10 gün önce ve en fazla 3 yıl içinde uygulanmış olması şart koşulmuştu. Yeni düzenleme ile bu şart ortadan kaldırıldı.
UMRECİLERİN YOĞUNLUĞU SALGIN RİSKİ OLUŞTURUYORDU
Dünyanın farklı bölgelerinden gelen milyonlarca Müslümanın bir araya gelmesi, menenjit gibi bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artırıyordu. Bu nedenle Suudi Arabistan, salgın riskini azaltmak için menenjit aşısını zorunlu hale getirmişti. Ancak son alınan kararla birlikte bu zorunluluk kaldırılmış oldu.