Hrant Dink davasında 8 sanığa müebbet hapis cezası

Yargıtay'ın bozma kararı sonrası yeniden görülen Hrant Dink davasında 8 sanık, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan müebbet hapis cezası aldı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
07 Şubat 2025 20:41
GÜNCELLEME
07 Şubat 2025 21:03
Hrant Dink davasında 8 sanığa müebbet hapis cezası
AA
Kaynak AA

15 SANIK YENİDEN YARGILANDI

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 2007’de öldürülmesine ilişkin davada, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, bazı gazeteciler, jandarma mensupları ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 78 sanık yargılanmıştı. Yargıtay’ın 15 sanık hakkında verdiği bozma kararının ardından dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüldü.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen

DURUŞMAYA SEGBİS ÜZERİNDEN KATILIM SAĞLANDI

Mahkeme salonunda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklardan Muharrem Demirkale bizzat katılırken, diğer bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılım sağladı. Dink ailesinin avukatı Havva Hülya Deveci de duruşmada yer aldı.

SANIK DEMİRKALE SUÇLAMALARI REDDETTİ

Savunmasını yapan tutuklu sanık Muharrem Demirkale, hiçbir terör örgütüyle bağlantısı olmadığını belirterek davanın bir kumpas davası olduğunu öne sürdü. Mahkeme heyeti, sanıklara son sözlerini sorduğunda ise sanıklar beraat ve tahliye talebinde bulundu.

8 SANIK ANAYASAL DÜZENİ ORTADAN KALDIRMAYA TEŞEBBÜSTEN CEZA ALDI

Mahkeme heyeti, sanıklardan Bekir Yokuş, Gazi Günay, Okan Şimşek, Ali Öz, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Osman Gülbel ve Hasan Durmuşoğlu’nu, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezasına çarptırdı.

SANIK DEMİRKALE'YE KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNDAN MÜEBBET

Sanık Muharrem Demirkale ve Yavuz Karakaya hakkında anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamasıyla açılan davayı reddeden mahkeme, Demirkale'yi “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan müebbet hapse mahkum etti.

DİĞER SANIKLARA DA CEZA YAĞDI

Sanık Yavuz Karakaya, “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” suçundan 12 yıl 6 ay, Bekir Yokuş ise aynı suçtan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca Veysal Şahin’e “ihmali davranışla adam öldürmek” suçundan 15 yıl hapis cezası verdi. Ancak Şahin, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olmak suçlamalarından beraat etti.

SANIKLARA AĞIR HAPİS CEZALARI VERİLDİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Okan Şimşek, Gazi Günay ve Onur Karakaya’nın “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasından hüküm verilmesine gerek olmadığına karar verildi. Ancak mahkeme, Gazi Günay’ı “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan, Ali Öz ve Okan Şimşek’i ise “kasten öldürme” suçundan 25’er yıl hapis cezasına çarptırdı.

DİĞER SANIKLARA DA HAPİS CEZALARI ÇIKTI

Mahkeme, sanıklar Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Hasan Durmuşoğlu'nu “kasten öldürme” suçundan 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırdı. Osman Gülbel ise aynı suçtan 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı.

ÜÇ SANIK BERAAT ETTİ, BİR SANIK HAKKINDA DOSYA AYRILDI

Mahkeme heyeti, sanıklar Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç hakkında tüm suçlamalardan beraat kararı verdi. Öte yandan firari sanık Faruk Sarı'nın dosyası ayrılarak ilerleyen süreçte değerlendirilmesine karar verildi.

5 SANIK TUTUKLU KALMAYA DEVAM EDECEK

Mahkeme, tutuklu bulunan 5 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Ayrıca sanıklar Onur Karakaya, Bekir Yokuş ve Mehmet Ayhan hakkında hükümle birlikte tutuklama kararı çıkarıldı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Mart 2021’de Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin görülen davada kararını açıklamıştı. Dava kapsamında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, bazı gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de yer aldığı toplam 78 sanık yargılanmıştı.

Eski savcı Zekeriya Öz

26 SANIK HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Mahkeme, aralarında dönemin kamu görevlileri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 26 sanığı, 3 yıl 4 ay ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı.

39 SANIK HAKKINDA BERAAT VE DÜŞME KARARI VERİLDİ

Dava sürecinde, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da aralarında olduğu 39 sanık için düşme, beraat ve ret kararları verilmişti.

Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun

13 FİRARİ SANIK AYRILMIŞTI

Mahkeme heyeti, aralarında Fetullah Gülen, Ekrem Dumanlı ve Zekeriya Öz’ün de bulunduğu 13 firari sanığın dosyasını ayırarak ayrı bir yargılama süreci başlatmıştı.

Ekrem Dumanlı

SANIKLAR VE DİNK AİLESİ AVUKATLARI KARARA İTİRAZ ETTİ

Mahkeme tarafından ceza alan sanıkların avukatları, verilen cezaların fazla olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Öte yandan, Dink ailesinin avukatları ise cezaların yetersiz olduğunu savunarak karara itirazda bulundu. Dosya, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından incelendi.

İSTİNAF MAHKEMESİ KARARI ONADI

İstinaf başvurularını değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, 5 Mayıs 2022’de yerel mahkemenin kararının usul ve yasaya uygun olduğuna hükmetti. Böylece, mahkemenin verdiği cezalar üst mahkeme tarafından onaylandı.

YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ TEMYİZ İNCELEMESİNİ TAMAMLADI

Dosya daha sonra Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne taşındı. Yargıtay, 62 sanık hakkında temyiz incelemesi yaptı ve kararını 21 Haziran 2023’te açıkladı.

İKİ ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜNE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET ONANDI

Eski Emniyet Müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’e “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları Yargıtay tarafından onandı.

Eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer

Eski Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek

BAZI CEZALAR ONANDI, BAZILARI BOZULDU

Yargıtay, sanıklara verilen cezaların bir kısmını yerinde bulurken, bazı sanıklar hakkında verilen cezaları yetersiz bularak bozma kararı verdi. “Tasarlayarak kasten öldürme”, “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım etme”, “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “silahlı terör örgütüne yardım etme” suçlarından hüküm giyen bazı sanıkların dosyaları yeniden değerlendirilmek üzere yerel mahkemeye gönderildi.

YENİDEN YARGILANAN SANIKLARIN LİSTESİ

Yargıtay, eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç hakkındaki kararları bozarak dosyayı yerel mahkemeye iade etti.

Eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz

YENİ DAVA MEVCUT DOSYA İLE BİRLEŞTİRİLDİ

Öte yandan, dönemin Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli eski polis memurlarının da aralarında bulunduğu Hasan Durmuşoğlu, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Osman Gülbel hakkında açılan yeni dava, mevcut dosya ile birleştirildi.

SANIKLARA "ANAYASAL DÜZENİ ORTADAN KALDIRMA" SUÇLAMASI

İddianamede, sanıkların ihmali hareketleri nedeniyle Hrant Dink’in öldürülmesine sebep oldukları ve bu nedenle "kasten öldürme" suçundan mahkum edildikleri vurgulandı. Yargıtay’ın da onadığı kararda, sanıkların “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa