DEPREMİN 2. YILINDA ANLAMLI SEMPOZYUM
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin 2. yıl dönümü dolayısıyla, Ankara Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde "Deprem Gerçeği ve Ampute Rehabilitasyonu Sempozyumu" düzenlendi.
Sempozyuma, Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe, Hastane Başhekimi Engin Koyuncu ve birçok ortez-protez teknisyeni katıldı. Program kapsamında, Türkiye’deki deprem gerçeği, ampute hastaların rehabilitasyonu ve bu hastalarda görülen tıbbi sorunlar ele alındı.
"DEPREM GERÇEĞİNİ TEKRAR HATIRLATMAK İSTİYORUZ"
Sempozyuma ilişkin açıklamalarda bulunan Hastane Başhekimi Engin Koyuncu, programın ampute hastaların tedavi süreçleri açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
"Deprem bölgesindeki 13 ilden 30 fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi sempozyuma katılım sağladı. İlk oturumda deprem gerçeğini ele aldık. Devam eden oturumlarda ise ampute hastaların protez yapım süreçleri, protez kullanımı ve bu hastaların eğitimleri konularında bilgi paylaşımı gerçekleştirilecek." dedi.
Koyuncu, ampute rehabilitasyonunun yalnızca fiziksel iyileşme süreci olmadığını vurgulayarak, "Bu alandaki deneyimlerimizi tüm sağlık çalışanlarına aktarmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda deprem gerçeğini tekrar hatırlatarak, bu tür felaketlere hazırlıklı olunmasının önemini vurguluyoruz." ifadelerini kullandı.
"HASTALARIMIZ ORTEZ-PROTEZ HİZMETLERİNE ÜCRETSİZ ULAŞIYOR"
Hastanenin geçmişine dair bilgi veren Koyuncu, "Burası 2001 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi olarak kuruldu. İlk etapta kahraman gazilerimizin rehabilitasyon ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyet gösterdik. Operasyonlarda yaralanan gazilerimizin tedavisi için hastanemiz bünyesinde bir ortez-protez yapım merkezi kuruldu." dedi.
Bu merkezin, Türkiye’deki tek kamuya ait ortez-protez merkezi olduğunu belirten Koyuncu, "Uzuv kaybı rehabilitasyonu, sinir ve omurilik yaralanmaları, beyin hasarı tedavileri gibi alanlarda büyük bir deneyime sahibiz. Gazilerimiz için geliştirdiğimiz bu bilgi birikimini tüm Türkiye’ye sunmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"DEPREMZEDELERİN ORTEZ VE PROTEZ İHTİYACI DEVLET TARAFINDAN KARŞILANIYOR"
Deprem sonrası uzuv kaybı yaşayan hastaların protez ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını hatırlatan Koyuncu, "Deprem sürecinde, depremzedelerin protez ve ortez ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanmasına ilişkin Resmi Gazete'de bir karar yayımlandı. Bu kapsamda Türkiye genelinde 19 hastane, ortez-protez reçetelendirme, sağlık raporu çıkarma ve protez temini konusunda yetkilendirildi." dedi.
Protez kullanımı sürecinin devam ettiğini vurgulayan Koyuncu, "Depremden bu yana uzun bir süre geçtiği için bazı protezlerin yıprandığını ve yenilenmesi gerektiğini görüyoruz. Depremzedelerimiz, tüm bu hizmetlere ücretsiz olarak erişmeye devam ediyor. Ülke olarak üzerimize düşeni yaparak, depremin yol açtığı yaraları sarmaya çalışıyoruz." diye konuştu.