EGE DENİZİ'NDE 1513 DEPREM GERÇEKLEŞTİ
Kandilli Rasathanesinin 31 Ocak-7 Şubat tarihleri arasındaki raporuna göre, Ege Denizi'nde toplam 1513 deprem meydana geldi. Depremlerden 108'inin büyüklüğünün 4’ün üzerinde olduğu ve bölgede sismik hareketliliğin devam ettiği vurgulandı. En büyük depremin büyüklüğü ise 5.3 olarak kaydedildi. Uzmanlar, bölgedeki sismik aktivitenin yakın gelecekte daha güçlü depremlere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
SANTORİNİ ÇEVRESİNDE SİSMİK AKTİVİTE ARTIYOR
Kandilli Rasathanesinin raporunda, Santorini ve çevresindeki sismik hareketliliğin özellikle dikkat çekici olduğu belirtildi. Uzmanlar, bu artan aktivitenin bölgede potansiyel olarak daha büyük depremlere yol açabileceğine dikkat çekti. Santorini'nin etrafındaki sismik hareketlilik, bölgedeki gelecekteki olası büyük depremler için bir gösterge olarak kabul ediliyor.
GEÇMİŞTE YAŞANAN TSUNAMİLER
Raporda, 1956 yılında Güney Ege'de meydana gelen Amorgos depremine atıfta bulunularak, geçmişte yaşanan tsunamilerin etkileri hatırlatıldı. Kilimli Adası'nda 2.5 metre yüksekliğinde bir dalga oluşmuş ve kıyıdan 1.5 kilometre içeriye kadar su baskınları yaşanmıştı.
Ayrıca, Ünye, İncirli, Batnaz, Papazlık ve Lipsi adalarında büyük maddi hasarlar meydana gelmişti. Fethiye'de ise tsunami dalgaları 1 metreye kadar yükselerek 250 metreye kadar kara içine ilerlemişti. Uzmanlar, bölgedeki sismik hareketliliğin, tsunami riskinin devam ettiği anlamına geldiğini belirtiyor.
TSUNAMİ TEHLİKESİ ALTINDA OLAN BÖLGELER BELİRLENDİ
Kandilli Rasathanesinin raporuna göre, Türkiye'deki en büyük tsunami tehlikesi altındaki bölgeler Kaş Yarımadası ve Antalya Körfezi olarak belirtildi. Orta ve Doğu Akdeniz, Ege Denizi'ndeki Helen yayı ve çevresi ile Kuzey Afrika ve Güney Akdeniz sahillerinde tsunami riskinin yüksek olduğu ifade edildi.
Güney Ege, Doğu Sicilya, Trablusgarp, Batı Yunanistan, Güney İtalya ve Kıbrıs’ın batı ve güney kıyılarının da risk altındaki bölgeler arasında yer aldığı kaydedildi. Türkiye’de Kaş Yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasında bulunan bölgelerde bir ila üç metre yüksekliğinde tsunami dalgalarının oluşma olasılığı olduğu aktarıldı.