Sağlık Bakanlığı: Sarı serum hekim kontrolünde uygulanmalı
Bakanlık, sarı serumun yalnızca doktor kararıyla ve uygun sağlık koşullarında eğitimli sağlık personeli tarafından uygulanabileceğini açıkladı.
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN SARİ SERUM AÇIKLAMASI
Sağlık Bakanlığı, son günlerde basında yer alan ve çeşitli sağlık riskleriyle gündeme gelen sarı serum hakkında detaylı bir açıklama yaptı. Bakanlık, sosyal medya hesabı "Sağlıklı Çözüm" üzerinden yaptığı paylaşımda, bu serumun yalnızca hekim kararıyla, uygun sağlık kurumlarında ve steril koşullarda uygulanması gerektiğini belirtti.
SARI SERUMUN İÇERİĞİ VE KULLANIM ALANLARI
Paylaşımda, sarı serumun normal serum içerisine C vitamini, B grubu vitaminler, magnezyum, mide koruyucu, bulantı giderici ilaçlar, anti-inflamatuar ve antioksidan maddeler, kas gevşetici ve ağrı kesici gibi bileşenlerin eklenmesiyle oluşturulduğu bilgisi verildi.
Özellikle ağız yoluyla yeterli beslenemeyen ya da besinlerden yeterince vitamin ve mineral alamayan kişilere serum yoluyla destek sağlanabileceği ancak bunun ancak doktor gözetiminde ve kontrollü şekilde yapılması gerektiği vurgulandı.
"HIZLI TOPARLANMA SAĞLADIĞINA DAİR BİLİMSEL KANIT YOK"
Bakanlık açıklamasında, sarı serumun aşırı yorgunluk, gribal enfeksiyonlar, alkol tüketimi sonrası toparlanma ve genel zindelik sağlama gibi etkilerinin bilimsel olarak kanıtlanmadığı ifade edildi.
Bu tür uygulamaların sağlık açısından risk taşıyabileceğine dikkat çekilen açıklamada, serumun içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerin miktarı, uygulama hızı ve kişinin sağlık durumu gibi faktörlerin yan etkilere yol açabileceği kaydedildi.
SARI SERUMUN YOL AÇABİLECEĞİ RİSKLER
Bakanlık, sarı serumun yanlış ve kontrolsüz kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Magnezyum içeren serumlar, özellikle böbrek hastaları, idrar söktürücü ilaç kullananlar ve aşırı alkol tüketen kişilerde kalpte ritim bozukluklarına yol açabilir.
Depresyon, uyku bozuklukları ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Hızlı verildiğinde tansiyon düşüklüğüne, bilinç kaybına ve bayılmaya neden olabilir.
Bazı vitaminlerin aşırı alınması, özellikle yüksek dozda B vitamini kullanımı, hayati tehlike oluşturabilecek alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Serumun miktarı ve akış hızı iyi ayarlanmadığında, sıvı-elektrolit dengesizliği, kalp ve böbrek rahatsızlıkları hatta beyin ödemine sebep olabilir.
Serum yoluyla damara giren hava kabarcıkları, felç gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
UYGULAMA ANCAK DOKTOR KONTROLÜNDE YAPILMALI
Sağlık Bakanlığı, sarı serumun yalnızca şiddetli sıvı kaybı yaşayan (kusma, ishal, aşırı terleme nedeniyle susuz kalan) ve kan tahlilleriyle vitamin-mineral eksikliği tespit edilen kişilerde doktor kararıyla uygulanabileceğini vurguladı.
Bu tür uygulamaların yalnızca eğitimli sağlık personeli tarafından, uygun sağlık kurumu koşullarında ve steril ortamda yapılması gerektiği ifade edildi.