Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olarak kabul ediliyor. "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen bu gece, Müslümanlar için büyük bir manevi anlam taşıyor.
Duaların kabul olduğu, günahların bağışlandığı ve sevapların kat kat arttığına inanılan bu gece, Ramazan ayının son on günü içinde yer alıyor.
Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul ediliyor. Ancak kesin tarihi bilinmediği için Ramazan’ın son on gününde ibadetlerin artırılması öneriliyor. 2025 yılı için Kadir Gecesi, 26 Mart Çarşamba gününe denk geliyor.
Müslümanlar, Kadir Gecesi’nde ibadetlerini artırarak bu mübarek geceden en iyi şekilde faydalanmaya çalışıyor. En çok yapılan ibadetler şunlardır:
Bu özel gecede en çok okunan dua, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) Hazreti Aişe'ye öğrettiği şu duadır:“Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” (Tirmizi, Deavat, 84)Ayrıca, Yasin, Mülk ve Kadir Suresi gibi surelerin okunması tavsiye ediliyor.
Kur’an-ı Kerim’de Kadir Gecesi’nin fazileti şu şekilde anlatılıyor:
Peygamber Efendimiz (s.a.v) Kadir Gecesi hakkında şöyle buyurmuştur:“Kim Kadir Gecesi'ni inanarak ve sevabını Allah'tan umarak ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Müslim)
Bu özel geceyi en iyi şekilde değerlendirmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:
Kadir Gecesi, manevi olarak en değerli gecelerden biridir. Bu geceyi ibadet, dua ve hayır işleriyle geçirmek, Müslümanlar için büyük bir fırsattır. Sevdiklerimize güzel dileklerde bulunmak ve manevi anlamda kendimizi yenilemek için en uygun zamandır.