Kayıt dışılıkla mücadele sürüyor! Doktorlar da bakanlığın radarında!

Maliye, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında doktorları inceleme altına aldı. İlk olarak 13 milyar TL'ye yakın kayıt dışı gelir tespit edildi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
10 Şubat 2025 16:06
GÜNCELLEME
10 Şubat 2025 16:35
Kayıt dışılıkla mücadele sürüyor! Doktorlar da bakanlığın radarında!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI VERGİ DENETİMLERİNİ ARTIRDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı kazanç elde eden meslek gruplarına ve sektörlere yönelik denetimlerini yoğun şekilde sürdürüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda, özel muayenehane işleten doktorların mali uyumu, yapay zekâ destekli analizlerle incelendi.

GELİR BEYANLARINDA BÜYÜK FARKLAR TESPİT EDİLDİ

Özel muayenehane sahibi bazı doktorların muayene, estetik ve cerrahi operasyon gelirlerini eksik beyan ettiği belirlendi. Yapılan analizlerde, beyan edilen gelirler ile gerçek kazançlar arasında %400’e varan farklar tespit edildi. İlk aşamada en riskli 3663 doktor incelenerek yaklaşık 13 milyar TL'lik kayıt dışı gelirin olduğu ortaya çıkarıldı.

CERRAHİ OPERASYON VE ESTETİK GELİRLERİNDE EKSİK BEYAN

Genel cerrahi, ortopedi ve beyin cerrahisi gibi branşlarda bazı doktorların ameliyat ücretlerini eksik bildirdiği anlaşıldı. Bir kadın doğum uzmanının yıllık 53 milyon TL gelir elde etmesine rağmen bunu 6,5 milyon TL olarak beyan ettiği tespit edildi.

Diş hekimlerinin de implant, protez ve estetik diş tedavilerinden elde ettikleri gelirleri eksik beyan ettiği belirlendi. Bir diş hekiminin 67 milyon TL kazanç sağladığı halde yalnızca 3 milyon TL olarak gösterdiği tespit edildi.

ESTETİK SEKTÖRÜNE YÖNELİK DENETİMLER ARTIRILDI

Son yıllarda hızla büyüyen estetik sektöründe de denetimler sıklaştırıldı. Burun estetiği, botoks, liposuction gibi işlemlerden elde edilen kazançların eksik beyan edildiği anlaşıldı. Yurt dışından hasta kabul eden bazı kliniklerin de elde ettikleri yüksek gelirleri kayıtlara geçirmediği belirlendi. Bir saç ekimi uzmanının yıllık 69 milyon TL'lik kazanç sağladığı halde yalnızca 7 milyon TL bildirdiği ortaya çıktı.

VERGİ UYUMLULUĞU İÇİN ÇAĞRI YAPILDI

Kayıt dışı gelir elde eden mükellefler, gönüllü uyum kapsamında vergi dairelerine davet edilmeye başlandı. İlk aşamada 850 doktor, beyannamelerini düzelterek vergi matrahlarını beyan etti. Vergi yükümlülüklerine uyan mükelleflerin vergi incelemeleriyle karşılaşmadan süreci tamamlamaları sağlandı.

VERGİDE ADALET VE ETKİNLİK HEDEFİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinin amacının ceza kesmek değil, kayıt dışı kazançları vergilendirmek olduğunu belirtti

Bakan Şimşek, vergide adalet ve etkinliğin sağlanması için kararlı bir şekilde çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Kayıt dışılığın en büyük adaletsizliklerden biri olduğunu vurgulayan Şimşek, vergi mükelleflerinin gönüllü uyum sürecine katılımının önemine dikkat çekti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa