Hatay’da düzenlenen Deprem Anma Programına Hatay Büyükşehir Belediyesinin 17,5 Milyon Türk lirası harcandığının ortaya çıkması depremzedelerin tepkisine beraberinde getirdi.
6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Hatay’da düzenlenen anma programına 17,5 milyon Türk lirası harcandığı ortaya çıktı. Kentte hâlâ binlerce depremzede konteynerlerde zorlu kış şartlarında yaşam mücadelesi verirken, tören için yapılan harcamalar tepki çekti.
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN ANMA PROGRAMI İÇİN 17,5 MİLYON TL’LİK İHALE
Sözcü gazetesinin haberine göre, AK Parti’li Mehmet Öntürk yönetimindeki Hatay Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde gerçekleştirilen anma programı için iki ayrı ihale düzenledi.
29 Ocak’ta yapılan ilk ihale için 4 milyon 261 bin TL, 31 Ocak’taki ikinci ihale için ise 13 milyon 275 bin TL ödeme yapıldı.
Toplamda 17 milyon 536 bin TL’lik organizasyon bütçesi, kamuoyunda "israf" tartışmalarını beraberinde getirdi.
Törene Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, milletvekilleri ve Hatay Valisi Mustafa Masatlı katıldı.
ANMA TÖRENİ ÖNCESİ YOLLAR JET HIZIYLA ASFALTLANDI
Hatay’da iki yıldır asfaltlanmayan ve yağışlar nedeniyle sık sık su birikintileri oluşan yollar, bakanların ziyareti öncesinde hızla onarıldı.
Depremzedeler, yaşadıkları bölgelerde yol ve altyapı eksikliklerinin devam ettiğini belirterek, “Bizim için yapılmayan hizmetler, protokol için bir günde tamamlandı” diyerek duruma tepki gösterdi.
HATAY’DA BİNLERCE DEPREMZEDE KONTEYNERLERDE ZORLU ŞARTLARDA YAŞIYOR
Resmi verilere göre, 218 binden fazla depremzede hâlâ konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veriyor. Kış şartlarının ağırlaştığı bölgede, vatandaşlar kalıcı barınma, altyapı ve temel ihtiyaçların eksikliğinden şikâyet ediyor.
Yetkililer ise sürecin hızlandırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtiyor.
Hatay'da, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin ardından, toplamda 46.167 konut ve iş yeri hak sahiplerine teslim edildi. Bu teslimatlar arasında 40.586 konut, 27 iş yeri ve 5.554 köy evi bulunuyor. Yıl sonuna kadar ise 133.382 konut, 9.103 iş yeri ve 10.763 köy evi olmak üzere toplamda 153.248 konut ve iş yerinin daha hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.
6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen 11 ilde, yeniden inşa çalışmaları hızla devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre, bugüne kadar deprem bölgelerinde toplam 201.580 konut ve iş yeri hak sahiplerine teslim edildi.
Bu kapsamda, 2025 yılı sonuna kadar 416.960 konut ve 36.023 ticari ünite olmak üzere toplam 452.983 bağımsız bölümün teslim edilmesi hedefleniyor.
İki yıl gibi kısa bir sürede bu denli büyük bir yeniden inşa çalışmasının gerçekleştirilmesi, bölgenin toparlanması adına önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor. Ancak ihtiyaçların tamamının tam olarak karşılanamamış olduğu süreçte gereksiz görülen harcamalar da tepki çekiyor.